I zagorska i domaća svježa purica poskupjele su oko 3 eura. Pa je tako kilogram zagorske gotovo 18! A domaća svježa prodaje se za 11 do 12 eura.
"Skuplje je, ne samo to nego i sve drugo je očito skuplje", kaže Ivan iz Zagreba.
"Prošle godine bilo je bolje, jer smo kupili više, a ove godine - jako je otišlo gore, ja mislim da je možda i više od 50 posto otišlo", smatra Zdenka iz Zagreba.
Opravdanje za podizanje cijena - kod svih jednako
I zato Zdenka ovog Božića planira pripremiti sarmu.
Prodavači i mesari priznaju - još ovakve cijene nisu doživjeli, a opravdanje za poskupljenje - kod svih je jednako.
"Cijene svega su otišle gore pa tako i tih purica eto. Mi smo gledali da nešto ostane onako, ali moramo se nešto podići od cijena", poručuje prodavačica Ana Micudaj.
"Sve je poskupilo, tak je i to - jedno drugo veže. Skuplja je odmah i purica", dodaje mesar Kristijan Kramar.
Uz puricu, Hrvati za Božić na stolu vole i odojak ili janjetinu.
Duplo skuplje nego 2022.
Pa trenutačno sad odojak jer je cijena nekako najmanja - 9 eura pa tak je nekako približno da ljudi mogu kupovat", kaže mesar Dragan Nević.
U drugoj mesnici, odojak je 2 eura skuplji, a cijena će mu, kažu, još rasti.
Vratimo se ponovno u prošlost. Prije samo dvije godine - odojak se prodavao za oko 7 i pol eura po kilogramu. Dakle, sada će biti dvostruko skuplji - odnosno jedan i pol euro jeftiniji od kilograma janjetine.
Cijeli prilog pogledajte na vrhu članka.