NAJMANJE SLATKI BLAGDANI / Poskupjeli jaja, maslac, mlijeko i orašasti plodovi. Kako će građani ovih blagdana tome doskočiti?

Domaćih oraha nemamo dovoljno pa se uvoze oni iz Turske. Lješnjaci su, kažu iz Udruge voćara, ove godine skuplji 20-tak posto. Skuplja je i čokolada za kuhanje

30.11.2022.
20:30
VOYO logo

Ulazimo u mjesec darivanja, a ovi će blagdani čini se, biti najskuplji do sada, možda i najmanje slatki. Jer namirnice za pripremu kolača znatno su poskupjele . Jaja, maslac, mlijeko, orašasti plodovi. Hoće li i kako tome građani doskočiti?

Gorki su ove sezone i bademi i orasi. Možda ne okusom, ali cijenom sigurno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Katarina, prodavačica na tržnici u Zagrebu prokomentirala je cijenu svojih oraha: "80 kuna. Kako je inače sve poskupilo moji domaći orasi nisu, to nije. Barem sto kuna bi trebali biti. Možda i više", govori i dodaje kako ljudi ne kupuju, odnosno kupuju slabo.

Image
Skuplja hrana /

Prijeti nestašica jaja, zbog više uzroka, DZS nedavno prognozirao poskupljenje više od 40%

Image
Skuplja hrana /

Prijeti nestašica jaja, zbog više uzroka, DZS nedavno prognozirao poskupljenje više od 40%

Domaćih oraha nemamo dovoljno pa se uvoze oni iz Turske. Lješnjaci su, kažu iz Udruge voćara, ove godine skuplji 20-tak posto. Skuplja je i čokolada za kuhanje. Čak i da zanemarimo akciju i usporedimo prošlogodišnju punu cijenu s cijenom sada, ista marka-ista gramaža, desetak kuna skuplja. I ulje sada je na akciji. I prošle je bilo, ali dvije kune povoljnije, a tada nije bilo ni Vladinog zamrzavanja cijena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Cijene svakodnevno rastu ili bar na tjednoj bazi i baš je čovjek šokiran kad to vidi", govori Dubravka iz Zagreba, koja dodaje: "Božić je jedanput u godini pa baš i neću smanjiti broj kolača. Veselim se Božiću na drugi način. Mislim da bi trebali svi duhovno ojačati, a ne u konzumerizam se bacati".

U Slavoniji se bez kolača teško može zamisliti i uobičajena nedjelja, a kamoli da ih nema za blagdane. Poskupljenju, kažu Slavonci, neće dozvoliti da im ukrade Božić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Orasi su moji. Brašno, šećer i ono obavezno se mora kupiti, a na to onda ne gledamo pošto je. Za te dane mora bit", govori Ljubica iz Osijeka.

"Uvijek skromno kao i ove godine. Uvijek skromno. Koliko se može, toliko se napravi", kazala je Ljiljanka iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ova godina nije godina pretjerivanja nego preživljavanja.

Igra sudbine
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo