Ovom golemom boškarinu vrata će uskoro biti premala pa svaki put kad prolazi kroz njih njegov ih vlasnik Mario Udovičić mora skidati i vraćati natrag. Udovičić tu dolazi svako jutro oko 7:15 sati. Rekao je da on to želi raditi i da "ako te to interesira ćeš lako, 'ko te ne interesira nećeš".
Serožin ima osam godina i za to vrijeme je nakupio rekordnih tonu i pol. Vlasnik je ispričao kako Serožin sat vremena provodi vani, a stane kada mu se kaže "Oho". Miran je, poslušan i voli vrijeme na zraku. Pije vodu te se hrani sjenom, a na pašu odlazi redovno.
Udovičić se boji da je premalo uzgajivača i da se mladi teško okreću stočarstvu. Kako je rekao, ova će vrsta uvijek biti na kušnji iako se pokušava sačuvati.
Direktor Agencije za ruralni razvoj Istre, Igor Merlić, kazao je da na njihovoj farmi istarskog goveda imaju između 150 i 200 grla.
"U AZRRI-ju rotiramo bikove. Kod uzgajivača imamo s njima kooperaciju, otkupljujemo njihova grla kad dođu na konzumnu težinu", pojasnio je Merlić.
U Istri je oko 80 uzgajivača i 2.300 grla. Alarm se upalio prije 20 godina kada je istarsko govedo palo na povijesni minimum ispod sto grla. Merlić je kazao da je riječ o ugroženoj vrsti.
"Očekujemo da će za nekoliko godina, kada bi došli na pet ili šest tisuća grla, da bi to izašlo iz zone ugroze. Onda naravno da je produkcija i proizvodnja sasvim nekakva druga priča", zaključio je Merlić.
Meso boškarina koncem je godine dobilo i europsku oznaku izvornosti što bi trebalo spriječiti švercanje i nelegalno trgovanje, ali i otvoriti vrata za izvoz u sve zemlje Europe.