OKUPLJANJE NA SRIMUŠIJADI / Planinari zaželjeli dobrodošlicu proljeću: 'Moja žena kaže da smo mi drogirani od planine'

Planinarsko okupljanje i druženje nazvali su Srimušijada, po srimušu, šumskoj biljci koja dolazi s proljećem, a zovu je i medvjeđim lukom

Bojan Uranjek

Bojan Uranjek

Slavonac i lega. U krvi mu je televizija, a u fokusu kamere ljudi koji ovo društvo čine takvim kakvo je

4.3.2024.
9:33
VOYO logo

Lijep, sunčan dan kao stvoren za uživanje u prirodi koja se uvelike budi. U Velikoj kod Požege okupilo se tristotinjak ljubitelja prirode svih generacija. "Volimo prirodu, volimo čist zrak i pametno iskoristiti vrijeme", kaže Tea Farkaš iz Požege.

"Što se tiče uživanja u planinama, jednostavno, to je način života, to je način života koji bi svatko trebao isprobati", poručuje Valentina Bušić iz Osijeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proljeće uskoro i službeno stiže, no zapravo je već tu, pa su mu s nestrpljenjem želimo dobrodošlicu, poručuju planinari, koji bez planine jednostavno ne mogu.   

"Ne možemo mi to objasniti, recimo, moja žena kaže da smo mi drogirani od planine, kad dođe subota odmah ruksake, rance pakujete, znaš, kaže – jeste li vi drogirani od planine.“ prepričava Dragutin Tomić iz Požege.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Planinarsko okupljanje i druženje nazvali su Srimušijada, po srimušu, šumskoj biljci koja dolazi s proljećem, a zovu je i medvjeđim lukom. "Medvjed kad izađe iz brloga prvo pojede srimuš, radi čišćenja pa tako i mi isto, obnavljamo i duh i tijelo", kaže Miro Muter iz Osijeka.

Image
POBUNA PLANINARA /

Apartmanizirali smo gradove, zabetonirali obalu, zašto ne utržiti i planine? 'Svaku ciglu nosili smo na leđima'

Image
POBUNA PLANINARA /

Apartmanizirali smo gradove, zabetonirali obalu, zašto ne utržiti i planine? 'Svaku ciglu nosili smo na leđima'

Miris po luku i ljekovita svojstva

Srimuš ima miris poput bijelog luka, a kažu i ljekovita svojstva, no treba biti oprezan, kao i s gljivama jer i on ima otrovne dvojnike. Tko ga zna prepoznati, rado ga bere i koristi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Negdje sam pročitao da ljudi jedu svaki dan medvjeđi luk, srimuš, da bi živjeli 10 godina duže. Jedem ga znači sa svim, salata, može se kuhati, ma stvarno je ono odličan", kaže Marin Solić iz Velike.

"Je, probao sam ga i stvarno je fin, a miriši kao pravi luk", dodaje Neo Tomašević iz Slavonskog Broda.   

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Svi su ga danas mogli probati na cilju planinarskih staza  gdje ih je čekao u kajgani koju su pripremili vrhunski znalci. "Stukle smo nas dvije Nadaline 700 komada jaja, dodali smo srimuš koji smo jučer ubrali na lokaciji Jezerce, nasjeckali, oprali, ma liječi sve bolesti ovog svijeta, a najviše što donosi – dobro raspoloženje", zaključuje Ana Perinović, članica planinarskog društva Mališćak koje je organiziralo Srimušijadu.

Na obroncima Papuka uz srimuš su se pojavili i drugi vjesnici proljeća pa dobro raspoloženi planinari sve ljubitelje prirode pozivaju na novo druženje na manifestaciji – Papučki jaglaci.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo