OPASNO PODRUČJE / Pirotehničari na terenu: Zbog smrti češkog dječaka odgođena vojna vježba na poligonu kod Knina

Ministarstvo obrane potvrdilo je za RTL da se odgađaju ovotjedne vojne vježbe na poligonu "Josip Markić" kod Knina, poznatijem kao Crvena zemlja, a sve zbog tragedije u kojoj je poginuo češki dječak

24.6.2024.
17:14
VOYO logo

Nakon tragičnog događaja proteklog tjedna u kojem je od eksplozivnog sredstva stradao maleni Čeh, a u cilju još veće sigurnosti na vojnom poligonu “Josip Markić” i za pripadnike Hrvatske vojske i za civile, doznajemo da su Oružane snage odlučile poduzeti dodatne mjere sigurnosti.

Zbog toga je i vojna vježba koja je bila najavljena od danas do 27. lipnja odgođena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Iako se nakon svake vojne vježbe koja uključuje bojevo gađanje posvećuje posebna pozornost pronalasku neeksplodiranih sredstava i provodi se pirotehnička sanacija terena, iznimno je odlučeno da se hitno napravi dodatna kontrola i utvrdi trenutačna razina zagađenosti minsko-eksplozivnim sredstvima cjeline 3 (područje ciljeva gdje se provode bojeva gađanja) na vojnom poligonu “Josip Markić”. Budući da će pirotehničari raditi dodatni pregled i uzorkovanje terena na cjelini 3, sve planirane aktivnosti obuke s bojevim streljivima koje su se trebale provesti ovaj tjedan odgođene su za iduće razdoblje.", priopćeno nam je iz MORH-a.

Image
TRAGEDIJA KOD OBROVCA /

Čeh uhićen zbog eksplozije u kojoj je poginulo dijete. Detalji su nevjerojatni

Image
TRAGEDIJA KOD OBROVCA /

Čeh uhićen zbog eksplozije u kojoj je poginulo dijete. Detalji su nevjerojatni

Osim toga, postavit će se i dodatne ploče upozorenja, trenutačno ih je šest, koje na hrvatskom i engleskom jeziku jasno sugeriraju da je cjelina 3 opasno područje, da se ulazi na vlastitu odgovornost i da je moguće naići na neeksplodirana sredstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, otac devetogodišnjaka unatoč tablama s upozorenjima s tog poligona uzeo je eksplozivno sredstvo koje se aktivirilo kada je obitelj stala kod Obrovca. Dječak je poginuo, a njegova majka i obiteljska prijateljica su teško ozlijeđene. Oca se tereti za teško kazneno dijelo protiv opće sigurnosti, a slučaj je prepušten Češkoj. Inače, nakon tragedije MORH je najavio dodatne table s upozorenjima, uz postojećih 6, a teren koji je označen kao zona prolaza na vlastitu odgovornost će dodatno pregledati pirotehničari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo