Biznis krivotvorenja / Od uvođenja eura do danas na tržištu više lažnih novčanica nego cijele 2022. godine. Na koje posebno pripaziti?

RTL je otkrio  kako je od početka godine do danas na tržištu više krivotvorenih eura nego tijekom cijele prošle godine

21.2.2023.
19:30
VOYO logo

Na graničnom prijelazu Svilaj otkrivene su lažne novčanice eura. To je samo jedna u nizu priča koja dokazuje da biznis krivotvorenja u Hrvatskoj cvate.

RTL je otkrio  kako je od početka godine do danas na tržištu više krivotvorenih eura nego tijekom cijele prošle godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na granični prijelaz je stigao s osam tisuća eura - lažnih. 800 novčanica od 10 eura pokušao je prokrijumčariti u Hrvatsku, ali bezuspješno.

Utvrđeno je da je 60-godišnjak 19. veljače oko 20.30 minuta s vozilom njemačkih registracija došao na granični prijelaz Svilaj gdje su policajci i carini izvršili pregled vozila, priča Tomislav Kovačević, policijski službenik za odnose s javnošću PU brodsko-posavske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I imali su što vidjeti.

Image
'arsenal' /

Plenković: 'Zbog dizanja cijena u eurima izdali kazne vrijedne 234.000 eura'

Image
'arsenal' /

Plenković: 'Zbog dizanja cijena u eurima izdali kazne vrijedne 234.000 eura'

"Imali smo nedavno slučaj gdje je osoba sa 10 eura također krivotvorenih plaćala u ugostiteljskom objektu, imali smo i plaćanje s filmskim novcem, dakle susretali smo se s time, ali ne u ovolikim količinama", dodao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim zapljene na Svilaju, ove godine već je otkriveno gotovo 300 lažnih novčanica eura, doznajemo od HNBa. Najviše od 50 apoena - gotovo 200. Prevarantima su zanimljive i novčanice od 20 i 100 eura, a nešto manje one od 10, 500 i 200.

To znači da je u manje od dva mjeseca otkriveno više krivotvorina nego tijekom cijele prošle godine kada je zapljenjeno 260 lažnih nočanica eura, ali i godinu ranije kada ih je bilo 228.Taj veliki porast već su primijetili i ugostitelji. Dan ili noć prevarantima je postalo svejedno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kolega se s tim susreo u jutarnjoj smjeni gdje mu je došao gospodin i prvu rundu platio s okej novčanicama, a za plaćanje druge runde izvaio je 100 lažnih eura. Kolega ga je otkrio uz pomoć ovih skenera", govori Luka Vučemilović Vranjić, konobar.

Skeneri i kemijske - detektori lažnih novčanica, postali su obvezni dio šankerske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Neki kad ih vide odustaju, ali ima i onih koji ne odustaju. najčešće dolaze s jugoistoka Europe (mislim na članice Europske unije). Njih i slikamo pa postoje te različite ugostiteljske grupe u koje stavimo da kolege znaju jer ih je nekad teško dovesti do policije da ih uhite", kaže Petar Čumandra, voditelj ugostiteljskog objekta.

A one koje policija uhiti jer su izradili lažne novčanice čeka kazna do deset godine. Tri godine će u zatvoru provesti oni koji nesvjesno prime lažni novac, ali ga svjesno proslijede dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo