podržavaju ih i suci / Od ponedjeljka na sudovima nema ročišta. U štrajk zbog plaća idu spremačice, zapisničari, upisničari

Sindikalna povjerenica na Županijskom sudu u Bjelovaru otkrila je da njihova spremačica ima samo 480 eura plaću, zapisničar 706 eura, a upisničar 650 eura, arhivar 630 eura... Traže povećanje od 400 eura, a resornom ministru Malenici za vrat puše moguće i prvi štrajk policajaca u zatvorima ikad

29.5.2023.
21:00
VOYO logo

Štrajk službenika i namještenika na sudovima i u državnim odvjetništvima počinje u ponedjeljak u 7 sati.

"Spremačica na našem sudu ima 480 eura plaću, s tim da joj država daje dodatak od 81 euro zato što je ispod minimalne plaće. Zapisničar na istom sudu ima 706 eura, upisničar 650 eura, arhivar 630 eura. Sucima su plaće povećane, a mi smo na rubu jada i egzistencije", otkrila nam je koliko su niske plaće Zdenka Barber, sindikalna povjerenica na Županijskom sudu u Bjelovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pokušaji mirenja s Ministarstvom pravosuđa propali su jer nije prihvaćen njihov zahtjev za povišicom od 400 eura.

"Potplaćeni smo definitivno. Svi su za štraj, čak i naši suci. Sudačka komora dala nam je podršku jer su svjesni da nemaju s kim raditi. Svjesni su da referada bez zapisničara ne može opstati", kaže Aleksandra Knežević, sindikalna povjerenica na Općinskog suda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za građane će štrajk značiti otkazivanje gotovo svih usluga na sudovima, ali i ročišta.

"Ne obustavljaju se poslovi koji od važnosti života, ugroze zdravlja. To je ono što se mora izvršavati. Svi drugi poslovi i službenički, namještenički, pomoćno tehnički poslovi se neće izvršavati. Ako nema zapisničara nema ni ročišta", pojašnjava Iva Šišković predsjednica Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar pravosuđa Ivan Malenica već danima poziva sindikate na strpljenje dok se ne izradi novi Zakon o plaćama.

Oni kažu da povjerenja nemaju, misle da će ostati bez traženog povećanja. Iz Vlade svih ovih dana bez velikih obećanja, jedino su prvostupanjskim sucima izašli u susret i dali povišice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Apelirali smo na strpljenje. Svi oni upoznati su s time što radimo kroz zakon. Razgovori će ići da tražimo strpljenje da zakon napravimo u miru zajedno sa sindikatima", komentira ministar Malenica.

Ministarstvo pravosuđa na zahtjeve mora odgovoriti i Sindikatu pravosudnih policajaca. Prošli tjedan prosvjedovali su ministru pod prozorom. Do petka očekuju odgovor o povišici. Ne dogovore li se, organizirat će prvi štrajk u zatvorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo