PRIJETE NOVA POSKUPLJENJA / Novi udar na džepove građana: Sir, vrhnje, jogurt, suhomesnato. Sve će poskupjeti. Kako izbjeći divljanje cijena?

Iako su nam novom poreznom reformom obećane veće plaće, razliku bi vrlo lako mogli izgubiti samo jednim odlaskom u trgovinu. Prijeti novo poskupljenje mliječnih proizvoda, ali i mesnih prerađevina. Kako bi se daljnje divljanje cijena izbjeglo, proizvođači traže od Vlade jedinstvenu stopu PDV-a na hranu od 5 posto

27.5.2023.
19:14
VOYO logo

Sir, vrhnje, jogurt su istovremeno preskupi za kupce, a za proizvođače neisplativi. Država im, kažu, uzme sve što zarade.

"PDV na mlijeko je 5 posto, na repromaterijal je 13 posto, a na proizvod koji ide vani je 25. Ovaj PDV od 25 nama uzme svu dobit u proizvodnji, a mi živimo od prerade", kaže nam Darko Pavičević, upravitelj mljekarsko-stočarske zadruge Proizvodi sela

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Proizvođači suhomesnatih proizvoda kažu da njima nije ništa drugačije.

"U ovom momentu kada gledamo, država zarađuje više nego što zarađuje industrija, jer mesna industrija ne može ostvariti maržu od 25 posto dok je PDV 25 posto", kaže nam Milivoj Medven, direktor u mesoprerađivačkoj industriji

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedino rješenje bila bi jedinstvena stopa PDV-a od 5 posto na svu hranu.

"Sve je u neredu. Nama bi 5 posto PDV-a omogućilo da mi ne dižemo cijene dalje. Cijene se sigurno ne bi dizale kod nas", tvrdi Pavičević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u to je teško vjerovati jer situacija iz travnja prošle godine kada je snižen PDV na maslac, svježe meso, ribu, voće, povrće, jaja u konačnici nije donio niže cijene na policama. Nisu profitirali građani, a ni država koja je, procjenjuju iz Porezne na nižem PDV-u izgubila gotovo 280 milijuna eura. Da bi građani imali koristi, potrebno je, smatraju poduzetnici, napraviti cjelovitu reformu..

Image
još poskupljenja /

Došlo su i oni na red: Telekomi se usklađuju s inflacijom pa - dižu cijene

Image
još poskupljenja /

Došlo su i oni na red: Telekomi se usklađuju s inflacijom pa - dižu cijene

"Ako dignete prag ulaska u PDV s 40 tisuća eura na 80 tisuća eura, ako smanjite porez na dohodak, adekvatno – a ne prebacivati na jedinice lokalne samouprave, ako idete sa smanjivanjem PDV-a na uslužne djelatnosti na 13 posto, odnosno proizvodnju hrane na 5 posto, u tom momentu možete očekivati i da će se cijene stabilizirati", kaže Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Koliki god porez na hranu bio, mnogi građani moraju izgurati mjesec u plusu. A to je, čini se, nikad teže.

"Mislim i da se smanji PDV, ne bi bile cijene niže. Ništa ne bi bilo niže", pesimistična je Tifa Žižić iz Zaprešića. Njezina sugrađanka Marina Topić se slaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Strašno je skupo sve, i smanjenje PDV-a bi dobro došlo svima. Na primjer, u Luksemburgu nemaju PDV"

S PDV-om od 25 posto, kažu proizvođači, stvoren je potpuni disbalans u konkurentnosti domaćih i uvoznih proizvoda dok se istovremeno u Poljskoj domaća proizvodnja štiti uz stopu PDV-a na hranu od 0 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Došlo je do globalnog poskupljenja mesa i polako je nestašica mesa na tržištu. Cijene mesa su jako skočile gore i sadašnji PDV od 25 posto utječe jako na cijenu suhomesnatih proizvoda i postajemo nekonkurentni na policama", objašnjava naš sugovornik Medven.

"Ako vi smanjite PDV s 25 posto na 5 posto, određeno smanjivanje je moguće i moglo bi biti, ali u konačnici primarni cilj je zadržati hrvatsku proizvodnju na profitabilnom nivou, što trenutačno nije" smatra Bujas.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, u slučaju da stopa PDV-a ostane ista – proizvođači su jasni

"U jesen će biti poskupljenje svega, što se tiče hrane, a naročito povrća i voća. Proizvodnja povrća ili proizvodnja mlijeka vam je u istom košu", kaže Pavičević

Tekst se nastavlja ispod oglasa

A račun će, kao i uvijek, podmiriti građani.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo