ODLUČILI BANSKI DVORI / Nove izborne jedinice kreirat će Šeks, Ressler, Anušić i Malenica. Oporbe i neovisne stručnjake ništa se ne pita

Prema aktualnom zakonu deset izbornih jedinica bira po 14 saborskih zastupnika. No, zbog odljeva stanovništva iz dijelova Hrvatske poput Like i Slavonije, taj zakon nije usklađen s popisom stanovništva. Sastav radne skupine mogao bi biti dobra vijest za stranke s dobrim rejtingom u Slavoniji

11.3.2023.
20:00
VOYO logo

Siva eminencija HDZ-a Vladimir Šeks, njegov posinak nekoć predodređen za Plenkovićeva nasljednika koji je pao u nemilost rečenicom da nema bjanko podrške, slavonski stranački buntovnik i nenametljivi ministar - poker je Plenkovićevih aseva sa zadatkom kreiranja novog izbornog zakona. Oporbu i neovisne stručnjake ništa se ne pita.

"Ako hoćeš, stvar možeš napraviti. A ako nećeš, imenuješ Šeksa i ekipu da na tome rade. Ustavni sud vam je dao jasne okvire. Ne možete napraviti apsolutno ništa unutar tih okvira da bi nešto ušićarili pa dajte onda barem posao napravite pošteno", rekao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednika Republike danas ne brine kako će se birati na svim izborima koji nas čekaju u 2024. Kandidaturu za reizbor nije potvrdio, ali iako se nije obratio medijima, malo kampanje ne škodi.

Image
čeka se Plenkovićev mig /

Izborne jedinice su važna ,ali mogu biti i seksi tema: Pogledajte kako

Image
čeka se Plenkovićev mig /

Izborne jedinice su važna ,ali mogu biti i seksi tema: Pogledajte kako

Prema aktualnom zakonu deset izbornih jedinica bira po 14 saborskih zastupnika. No, zbog odljeva stanovništva iz dijelova Hrvatske poput Like i Slavonije, taj zakon nije usklađen s popisom stanovništva. Sastav radne skupine mogao bi biti dobra vijest za stranke s dobrim rejtingom u Slavoniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo u cijelom timu tri Slavonca - i Vladimir Šeks, i Karlo Ressler i Ivan Anušić", govori Vesna Vučemilović, saborska zastupnica.

Da slabije napućena Slavonija ne bi gubila broj predstavnika u Saboru, jedan od prijedloga ustavnog stručnjaka Mate Palića kojeg je prenio Vladimir Šeks je povećanje broja zastupnika na 159.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"U trenutku kada imamo ogromnu krizu, inflaciju povećavati troškove za državu je jedna suluda ideja, ali njima nikad nije bilo do države, njima je uvijek bilo bitnije hoće li HDZ biti zadovoljan", kaže Nikola Grmoja, saborski zastupnik MOST-a.

No, tu opciju je još prije mjesec dana odbacio ministar Malenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Model s povećanjem broja zastupnika nije aktualan i nije na stolu", rekao je ministar pravosuđa.

Oporba ima i svoje prijedloge.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Regulira se jednakost prava glasa, definiraju se izborne jedinice koje prate našu administrativnu podjelu", kaže Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

Suverenisti, pak, predlažu jedinstvenu izbornu jedinicu, a prije svega je, kažu, potrebno znati tko bira zastupnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam postavila zastupničko pitanje ministru Malenici namjerava li on sad taj registar birača konačno uskladiti s rezultatima popisa stanovništva. On je odgovorio da jedno nema veze s drugim, da je druga metodologija. Tako da ćemo i dalje imati jedno pola milijuna birača više nego punoljetnih stanovnika", dodaje Vučemilović.

HDZ po odluci Ustavnog za novi izborni zakon s novim izbornim jedinicama mora donijeti do jeseni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo