VATROGASCI IMALI PUNE RUKE POSLA / Nevrijeme poharalo Ivanec: 'Vodena bujica trgala je cestu, nosila asfalt. Željeznica uništena u potpunosti'

Veliko nevrijeme poharalo je kontinentalnu Hrvatsku. Bilo je i tuče, no najviše štete napravila je kiša. Brojni podrumi su poplavljeni, u nekima je bilo i više od metra vode. Najgore je bilo u Ivancu

8.5.2023.
19:55
VOYO logo

Sinoć je plivao Prgomelje kod Bjelovara, slični prizori u Sv. Ivanu Zelini gdje su vatrogasci imali pune ruke posla. Nevrijeme nije zaobišlo ni Zagorje. No, najgore je bilo u Ivancu - gdje se i danas ispumpava voda.

"Danas kad sam došla kući vidjela sam podrum, mislim vidite i sami koliko je tu vode. Čak i kod samog vodomjera je voda", kaže Štefica Krog iz Ivanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vatrogasci su noćas bili raštrkani na sve strane.

Image
priroda 'pokazala zube' /

Nevrijeme u Sisačkoj županiji, lomilo stabla i oštetilo stupove za struju. Karlovačka bez težih posljedica

Image
priroda 'pokazala zube' /

Nevrijeme u Sisačkoj županiji, lomilo stabla i oštetilo stupove za struju. Karlovačka bez težih posljedica

"Radilo se znači o 20-tak intervencija ispumpavanja iz stambenih objekata, najčešće iz podruma, zatim smo imali uklanjanje razno raznih prepreka s cesta, zakrčene prometnice, vodene klinove i sanaciju jednog klizišta", kaže zapovjednik Vatrogasne zajednice grada Ivanca, Ivan Putarek.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Upravo je klizište i najveći problem jer predstavlja opasnost za kuće.

"Zarušila se zemlja, klizište na cijelu ovu cestu. Oko šest metara duljine. Tu se puno klizišta otvorilo. Gornji dio Ivanuševca i donji. Imamo sad zapravo četiri klizišta", kaže Anka Sever iz Ivanca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poplavljene su garaže i okućnice, makadamske ceste su uništene. Na jednom mjestu voda je u zrak dignula čak i vozilo - pri čemu su se aktivirali zračni jastuci. Procjenjuje se da je u 45 minuta napadalo tri četvrtine mjesečnih oborina za svibanj. O silini vodenih bujica najbolje svjedoči cesta koju su snimile kamere RTL-a.

"Vodena bujica je trgala cestu, nosila asfalt i to ne samo ovdje. Uništene su bankine, odvodni kanali, cijela oborinska odvodnja u naselju. Željeznica je uništena. Pozivam građane da prijave štetu i da vidimo dali postoje elementi za proglašenje elementarne nepogode", poručuje gradonačelnik Ivanca, Milorad Batinić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Već se krenulo s popravljenjem cesta, a uskoro se treba uhvatiti u koštac s klizištima jer već sa sljedećom jačom kišom ponovno će se pojaviti opasnost za one koji žive u blizini.

Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo