JEFTIN TRIK? / Našli smo proizvode ispod cijena koje je zamrznula Vlada. Na ulju smo uštedjeli 43 centa, riži 30... Ovo je računica

Litru suncokretovog ulja, čija je cijena još ranije zamrznuta na maksimalan iznos od 1,72 eura platili smo 43 centa manje, odnosno 1,39 eura. Slično smo prošli i s rižom. Vlada je ograničila cijenu kilograma na 2,29 eura. Mi smo je platili 1,99 i tako uštedjeli 30 centi. Od 10 kupljenih proizvoda, sedam smo u trgovini pronašli jeftinije

16.9.2023.
21:30
VOYO logo

Za dva dana - košarica s 30 proizvoda trebala bi biti jeftinija za ukupno 23 i pol posto. Da se mlijeko u trgovinama već neko vrijeme može naći debelo ispod Vladine zamrznute cijene, vjerojatno su svi primijetili. Umjesto 1,03 eura trajno mlijeko može se kupiti za 86 centi, što je 17 centi jeftinije. Je li mlijeko iznimka i kakva je situacija s ostalim zamrznutim proizvodima, provjerili smo u trgovinama.

Kupili smo 10 proizvoda kojima se zamrzava najveća moguća cijena. Po Vladinoj računici račun bi nas izašao 17 eura i 98 eura, no mi smo ga platili 12,93 eura, odnosno prošli smo jeftinije za nešto više od pet eura. To znači da smo većinu proizvoda kupili po nižoj cijeni nego što ju je odredila Vlada. Napominjemo kako smo birali uglavnom robne marke koje su jeftinije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Primjerice, litru suncokretovog ulja, čija je cijena još ranije zamrznuta na maksimalan iznos od 1,72 eura platili smo 43 centa manje, odnosno 1,39 eura. Slično smo prošli i s rižom. Vlada je ograničila cijenu kilograma na 2,29 eura. Mi smo je platili 1,99 i tako uštedjeli 30 centi. Od 10 kupljenih proizvoda, sedam smo u trgovini pronašli jeftinije.

"Mi možemo kalkulirati da bi ova situacija i bez Vladinog poteza i ograničavanja krenula u tom smjeru, i vrlo je vjerojatno da bi krenula, ali ne možemo garantirati da bi to tako bila. Je li Vlada uletjela u dobar tajming ili je ona je to potaknula – to je na svakom od nas da dođe do zaključka", kaže nam stručnjak za maloprodaju Dragan Munjiza.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OD 18. RUJNA /

VELIKI VODIČ kroz cijene zamrznutih proizvoda: Jogurt za 49 centi, 10 jaja za 2,45 eura, a toaletni papir za 2,99

Image
OD 18. RUJNA /

VELIKI VODIČ kroz cijene zamrznutih proizvoda: Jogurt za 49 centi, 10 jaja za 2,45 eura, a toaletni papir za 2,99

Razliku ćemo od ponedjeljka primijetiti na voću i povrću, ali i higijenskim proizvodima. Kilogram jabuka danas smo platili 10 centi više nego što je Vladina maksimalna cijena od 1,39 eura. Razlika u korist kupaca i kod toaletnog papira. Zamrznuta cijena 16 je centi niža od trenutačne koju smo platili u trgovini.

Posebni savjetnik predsjednika Vlade za ekonomska pitanja Zvonimir Savić ističe: "Startamo da je za sve te grupe proizvoda to cijena koja je prihvatljiva – i potrošačima i cijena uz koju trgovci mogu prodavati. Ponavljam, neke grupe proizvoda spuštena je cijena, odnosno limitirana na više od 50 posto sniženje u odnosu na kraj prošle godine."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Udruge potrošača čude se što je dogovor vlade i trgovaca bio brz i bez otpora. "Vrijeme kada se to događa ide u prilog jednima i drugima. Cijene su počele padati prije, sezona je završava, a očekuje se i dodatan pad cijena određenih proizvoda“ kazala je za RTL Danas Sanja Keretić, predsjednica udruge Varaždinski potrošač.

Isto ekonomisti očekuju da će cijene nastaviti padati. „Vladine mjere će nakon 6 mjeseci potpuno izgubiti svoj smisao jer će u međuvremenu početi djelovati, odnosno prelit će se djelovanje mjera koje poduzima Europska središnja banka na hrvatsko ekonomsko područje i tu možemo očekivati nastavak pada cijena, neovisno o vladinim mjerama“ zaključio je Damir Novotny.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo