OGLAS

U BLIZINI 2 VODOCRPILIŠTA / Nakon užasa na Jakuševcu, strahuje se od još većeg. 'Treba vidjeti je li ugrožena pitka voda za idućih 50 godina'

Nakon odrona, smeće se u Zagrebu otežano odvozi, a u neposrednoj blizini odlagališta otpada Jakuševec nalaze se i dva vodocrpilišta. Mogu li građani Zagreba biti sigurni da je voda koju piju ispravna?

8.12.2023.
20:40
VOYO logo

Kadrovi kao iz horor filmova mogu se snimati na Jakuševečkom odlagalištu otpada. Od još većeg horora strahuje dio građana i aktivista, a to je zagađenje pitke vode nakon drugog odrona otpada.

"Prvi odron se dogodio na podlogu koja je bila pripremljena za odlaganje otpada s drenažom i sustavom za procjedne vode. Međutim, ovdje to nije slučaj", rekao je Josip Pavlović iz udruge Ekologija grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U neposrednoj blizini odlagališta nalaze se dva od sedam zagrebačkih vodocrpilišta Petruševec i Mala Mlaka pa u tome Pavlović vidi razlog za zabrinutost.

"Treba provesti istraživanja i mjerenja i vidjeti je li ugrožena pitka voda za grad za idućih 50 godina", tvrdi Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
PROVODI SE ISTRAGA /

VIDEO Ovako Jakuševec izgleda iz zraka nakon odrona u kojem je teško ozlijeđen radnik

Image
PROVODI SE ISTRAGA /

VIDEO Ovako Jakuševec izgleda iz zraka nakon odrona u kojem je teško ozlijeđen radnik

Kad su još prije 25 godina započeli radovi na sanaciji odlagališta, vodilo se računa i o zaštiti vodotoka. Stručnjak Zlatko Milanović koji je na sanaciji radio kaže da je taj dio siguran, ali brine ga naknadno odlaganje neobrađenog otpada.

"Moramo shvatiti jednu stvar. Mi smo na odlagalištu napravili kao tanjurić ispod šalice za kavu. Mi smo zabrtvili da ne budu pitke vode onečišćene s procjednom vodom iz odlagališta. Međutim, i dalje odlažemo biorazgradivi otpad koji onda radi emisije za onečišćenje vode i plinova, opasnost od eksplozija", upozorava Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Vodoopskrbi i odvodnji tvrde da razloga za brigu nema i da su redovna ispitivanja potvrdila zdravstvenu ispravnost vode.

"Naša dva crpilišta koja su blizu, prvo je Petruševec a on je preko puta Save i već Sava radi prirodnu barijeru podzemlja. Sljedeće je Mala Mlaka koja je udaljenija i to nije nikakva ugroza za dva crpilišta. Imamo i precrpne stanice, gdje se podzemne vode skupljaju i prebacuju u rijeku Savu", za RTL Danas pojašnjava direktor Vodoopskrbe i odvodnje Marko Blažević.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zagrebački holding obavijestio je građane da će odvoz otpada do daljnjeg biti otežan i usporen. Prema protokolu određeno je gdje se može odlagati miješani otpad, tko, kad i koliko se na odlagalištu može zadržavati. No, protokola za potpuno zatvaranje Jakuševca još nema.

"Odlagalište se može zatvoriti kad god oni su odgovorni za gospodarenje otpadom u Zagrebu odluče", tvrdi stručnjak za gospodarenje otpadom Milanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U slučaju zatvaranja Jakuševca, dok nema Centra za gospodarenje otpadom, struka smatra da bi grad morao otpad voziti na zbrinjavanje u neku drugu državu i to dodatno platiti.

Hell's kitchen
Obiteljske tajne
Brak na prvu
Dosje Jarak
Bicemo prvaci sveta
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
San snova
Sluga naroda
Zlatni dečko
default_cta
Megadance
Južni vetar
Gabby
Ljubavna zamka
U klinču
default_cta
Savršene majke
Oklada stoljeća
VOYO logo

Telegram

Telegram

Image

Kako bi superjeftini električni automobili mogli pokrenuti opći trgovinski rat između Kine i Zapada, i zašto je Europa posebno na udaru