ZA PRSTE POLIZAT /

Kvarner je nova europska gastro meka: Škamp je kralj stola, a aduti su janjetina i divljač

Kvarnerski kuhari kažu da se jelo ovdje može kušati zatvorenih očiju, a pritom prepoznati svježinu sezonskih namirnica

Maja Brkljača

Maja Brkljača

Prati sudbine ljudi i bilo ulica Rijeke. Otoke, more i gorje. Sve sfere života

4.11.2024.
21:30
VOYO logo

Kuhinjom u Voloskom se širi bezbroj mirisa. Lupkanje posuđa, cvrčanje hrane, pa slaganje tanjura. Od pogleda na svaki rastu zazubice. Đuro Tomić, šef kuhinje jednog od najpoznatijih ribljih restorana pripremio je grdobinu, pa domaću paštu sa skutom, škampima i tartufima.

"File od zubaca s umakom od malvazije, imamo kvarnersku sipu s gelom od mandarine i žutom majonezom koja je od agruma, imamo našu tunu carpaccio i hobotnicu štokalj koja je zapravo sušena na buri!", predstavlja jela jedno za drugim. Za štokalj kaže kako je rapska stoljetna tradicija u modernom ruhu! Nepca iskusnih gurmana to itekako cijene! Kao i prestiž da na Kvarneru mogu kušati škampe ulovljene to jutro.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kvarnerski škamp doista je najbolji rak na svijetu i ako postoji jedna namirnica zbog koje se isplati putovati tisućama kilometara da bi ga se kušalo onda je to kvarnerski škamp. Nijedan drugi rak na svijetu nema kombinaciju te slatkoće i te teksture", naglašava Daniela Kramarić, poznata sommelierka i vlasnica restorana u Voloskom.

Kvarnerski kuhari kažu da se jelo ovdje može kušati zatvorenih očiju, a pritom prepoznati svježinu sezonskih namirnica. Za prave sladokusce kolica prepuna svježe ulovljene ribe praznik su za oči! Daniela Kramarić predstavlja ponudu: "Sada se kod nas love i grdobine, oradele i orade su u fenomenalnoj situaciji-boljih nema, kovači, škarpine, sezona je lignji!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I u butik hotelu na Preluku gosti guštaju u lokalnoj hrani, ali kralj stola je škamp! Kuhar Albert Mohović otkriva kako ga priprema: "Mariniramo ga u limunu i naranči, sol, papar klasika i dodamo malo gela od mandarine kako je sad sezona trenutno i uz to ulje menta!".

Osim priobalnih, aduti kojima će se opravdati gastro titula janjetina je s kvarnerskih otoka te goranska divljač i šumski plodovi. "Stali smo uz bok najboljima upravo zbog činjenice što smo tako mali, a različiti! Mislim da gosti kada dolaze ovdje definitivno mogu samo zbog hrane odabrati našu regiju!“, ističe direktor hotela na Preluku Filip Kapetanović.

Zbog hrane kao i zbog vina od kojih je 98 posto proizvedeno od autohtonih sorti. Radi se marljivo, popisani su vinari, više od 80 etiketa vina, uz posebnu pažnju žlahtini. "Zaista je užitak, naročito kad tu na Kvarneru, u Opatiji piju žlahtinu i gledaju Krk to je zaista jedna poveznica odlična!", kaže nam Klaudio Jurčić, sommelier restorana u Opatiji.

Titula europske regije gastronomije priznanje je i velika obveza! Žarko Stilin, direktor kvarnerske vinske zadruge pojašnjava razloge: "Da pokažemo svim turistima i svima koji nikad nisu bili na Kvarneru da se isplati doći na Kvarner ne samo u dva mjeseca na sunčanje i kupanje već 12 mjeseci uživati u gastronomiji i enogastronomiji!".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz sve viđeno, nema sumnje da će Kvarner opravdati titulu europske regije gastronomije 2026.-e.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Dosje jarak
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo