Nema Badnjaka bez ribe, pa su mnogi žurili na ribarnice. Iako su cijene paprene - i u priobalju i na kontinentu, gužva. Na ribarnicama je danas najveća gužva u cijeloj godini. Za Badnjak se tradicionalno jede riba, a izbor ovisi o dubini džepa, ali i o ukusima ukućana.
''Imam ja ribe kući, ali samo sam mola zbog djece, nema kosti. Imam orada, ima rižota, sipe'', rekao je Ljubomir Alić iz Poličnika.
''Imam orade i brancine, to je za sutra. I bakalar, po dalmatinski s krumpirima'', rekla je Vesela Mihić s Dugog otoka.
''Za one koji ne jedu pravu ribu, kupio sam tri gluhe ribe. Gluha riba je s uzgajališta, a ona prava je prava'', pojasnio je Zvonimir Rapan iz Zadra.
A izabrati se može po svačijem ukusu – lignje, škarpine, raže, fileti velike tune..cijeli morski svijet ponuđen je kupcima
Morski pas i orade po 70, brancini 80, girice 60 kuna…Trgovci tvrde da su cijene iste kao i lani
''Veliki je izbor, ali ljudi se uglavnom pripreme ranije za Badnji. Najviše se traži lignja, sipa i tako te stvari, a toga najmanje ima. Evo ima ponude mola, trlja, spustili smo cijene. Muž je ribar tako da prodajemo svoju ribu, tako da cijene nisam digla'', izjavila je Suzana Mikulić, trgovkinja ribom iz Bibinja.
I na kontinentu su cijene slične ili iste kao i lani. Na ribarnici na zagrebačkom Dolcu srdele po 30, trlje po 40, sipa 140 kuna kao i divlje orade
''Ove dane prije Badnjaka najtraženije su hobotnica, lignja, tako neke stvari, krupnija riba. Danas tu imamo puno srdele, pa zato puno ljudi čeka'', kazao je Antonio Ivčić, trgovac ribom iz Novigrada.
''Čak su hobotnice lani bile 140, a ove je godine 130 kuna. Jedino je srdela po 30 kuna, a lani je bila po 20'', rekao je Antonio Faflja, trgovac ribom s Raba.
U širokoj paleti ponude najbolje se prodaje najjeftinija, ali i najskuplja riba. Za Badnjak se obično ne štedi
''Nekakvog šampjera ili neke oborite ribe ako se nađe, škampa'', izjavio je Ivo Radman iz Zagreba.
''Bakalar i hobotnicu. Pa nisu baš jako niske cijene. Uvijek je bila skupa riba'', komentirao je Damir Mihat iz Zagreba.
''Moramo živjeti. Preživjet ćemo i ovaj Božić i Novu godinu. Možda na godinu bude bolje. Moramo biti optimistični'', rekla je Snježana Sučević iz Siska.
Za one kojima je bakalar preskup, svježa riba itekako je dobra zamjena.