SVI OSTALI ĆE ZBRAJATI RAČUNE / Je li pred nama realna ili politička porezna reforma? Čini se da je samo država sigurna da će proći neokrznuta

Neslužbeno, oni s plaćama do 1300 eura neće plaćati doprinose za mirovinsko. Do iznosa plaća 1500 eura iznos doprinosa će se povećavati, a pune doprinose će plaćati oni s većim plaćama. Manjak u prvom mirovinskom stupu pokrit će se iz proračuna

17.5.2023.
19:45
VOYO logo

Je li pred nama realna ili politička porezna reforma? Od prvog siječnja plaće bi trebale porasti svima, ali za one najmanje pobrinut će se država, a za rast onih većih - sve je u rukama gradonačelnika. Servirala im je to Vlada uoči predizborne godine.

Najtraženiji ministar napokon pred novinarima. Sve detalje porezne reforme ne otkriva, ali jasno je da odgovornost za veće plaće dijelom prebacuje gradonačelnicima. I to kroz porez na dohodak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Oni će moći utvrditi tu stopu na način da ostvare onu maksimalnu stopu koju su mogli i prije ostvariti uvođenjem maksimalne stope prireza, ali mogu isto tako napraviti i određeno rasterećenje do granice koju ćemo utvrditi", kaže ministar financija Marko Primorac.

Poziva ih da smanje porez u korist radnika. Gradonačelnik Rijeke poručuje da su prirez već smanjili.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ovo što Vlada sada predlaže je ustvari jedna ishitrena mjera koje nema ni u jednom strateškom dokumentu Vlade RH i ja očekujem, naravno, kompenzacijske mjere.", kaže Marko Filipović, gradonačelnik Rijeke.

Image
sve je u šoldima /

Profesori izračunali koliko će plaće rasti zbog porezne reforme: 'Samac u Zagrebu na 1000 eura, dobit će još 36'

Image
sve je u šoldima /

Profesori izračunali koliko će plaće rasti zbog porezne reforme: 'Samac u Zagrebu na 1000 eura, dobit će još 36'

No, njih ne spominje ni ministar financija, ni premijer. Zato potpredsjednik Vlade ima savjet.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na pitanje Olegu Butkoviću što bi on, kao bivši gradonačelnik savjetovao, kako nadomjestit ta sredstva? kaže
"Pa oni će sami to procijeniti. Oni već sad imaju puno veće pruihode nego što su imali. Oni imaju i druge, neću reći namete, ali prihode komunalne naknade, komunalnog doprinosa.", kaže Oleg Butković.

Ali kakva je korist onda građanima ako im na porezu daju, a na komunalijama uzmu? Zato gradonačelnici u reformi vide borbu protiv oporbe koja vlada u tri najveća grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Pa iz ovoga što sad mogu iščitat, a bez direktne komunikacije s Udrugom gradova i gradonačelnicima, možemo to i na taj način protumačiti.", kaže ministar Primorac te ističe kako ovaj plan lokalnim čelnicima omogućava više manevra pred izbore. Je li to onda politička reforma?

"Nije politička. To je stvarna, suštinska reforma fiskalne decentralizacije. Moći će na taj način privlačiti svoje glasače i svoje birače. Što oni trenutno mogu ponuditi u svojim programima? Gotovo ništa. Sada će moći nuditi.", kaže Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Povećanje onih većih plaća tako je dano u ruke gradonačelnicima. Za povećanje najnižih pobrinut će se država smanjenjem doprinosa.
Neslužbeno, oni s plaćama do 1300 eura neće plaćati doprinose za mirovinsko. Do iznosa plaća 1500 eura iznos doprinosa će se povećavati, a pune doprinose će plaćati oni s većim plaćama. Manjak u prvom mirovinskom stupu pokrit će se iz proračuna.

Osim što očekuje da gradonačelnici doprinesu reformi, Primorac je pozvao i poslodavce da podignu plaće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Trošak poslodavca je jedan, ono što radnik dobije na ruke, to je nešto drugo. U toj cijeloj priči država je ta koja uzima svoj dio." ističe poduzetnik Zoran Uranjek.

I čini se da je samo država sigurna da će proći neokrznuta u novoj reformi. Svi ostali će zbrajat svoje račune kad se otkriju detalji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island uk
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo