kataklizma i na jugu / Jagoda iz Vrgorca neće biti 15 dana, a već najavljuju: 'Bit će i poskupljenja. Tu su i nektarine, grožđe...'

Polja jagoda postale su jezera, neće ih biti narednih 15 dana, a jedan od najpoznatijih vinara kraja kaže da nikad nije vidio ovoliku vodu u svibnju: 'Da je zima, bila bi blagoslov. A proći će i 25 godina do ne naprave drenažni kanal'

17.5.2023.
20:27
VOYO logo


Na vrgoračkom području polja jagoda doslovno su pretvorena u jezera pa je berba obustavljena.

Voda je prekrila i mnoge plastenike. Rijeka Matica se izlila iz korita nakon što je na vrgoračkom području na dan padalo više od 200 litara kiše po četvornom metru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Šteta je velika, a točno koliko zbrajat će se kad se voda povuče.

Splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban rekao je danas da će povjerenstva će izaći i utvrditi štetu, a potom poslati sve u županiju. "Aa mi ćemo proglasiti prirodnu nepogodu i reagirati prema resornom ministarstvu", rekao je župan.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naš reporter Rade Županović uživo se javio iz vrgoračkog kraja koji je izvijestio da vrgoračkih jagoda sigurno neće biti narednih 15 dana dok se voda ne povuče.

Polje na istočnoj strani Vrgorca sada je jezero, a voda je duboka i više od dva metra. U tom dijelu najviše je nastradala vinova loza, zato je s njim u društvu bio Dario Gašpar, jedan od najpoznatijih vinara toga kraja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Situacija nije dobra, ne pričam to kao vinar, nego kao poljoprivrednik. Šteta će biti velika jer je enormno visoka voda, tako visoku nikad nisam vidio u ovom dijelu godine. Da je zima, bila bi blagoslov, sad je jako velika šteta", rekao je Gašpar.

I njegovi vinogradi pod vodom su, do prije tri dana sve je bilo pokošeno i uredno, ali kaže da su poljoprivrednici ovog kraja već naviknuli na ovakve stvari.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Vrgoračko područje zaboravljeno je od vlasti čim su dozvolili da se ovakva šteta ponovi", rekao je ovaj vinar. Naš novinar podsjetio je na poplavu u Kokorićima kada je Vlada obećala izgradnju drenažnog tunela iz vrgoračkog polja, do danas se ništa nije napravilo.

"Proći će još 25 godina (to toga op.a)... Sad razmišljaju o polovičnom rješenju - odvodnji kanalom za Ploče, time bi odvodili vodu kamo je ona već otišla. A vodu treba odvoditi s lica mjesta, takve je planove radila Austro-ugarska još 1912. ili 1913. Danas u 2023. imate ovakve kadrove u najplodnijem polju Dalmacije s najveći brojem vinove loze, breskve, nektarine, jagode i stolnog grožđa. Uz ovakvu štetu na tržištu će biti poskupljenja, ali razlog nisu poljoprivrednici iz Vrgorca, nego odnos vlasti", rekao je Gašpar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo