OGLAS

'NAPREDAK, ALI MOŽE I BOLJE' / Hrvatska dobiva Registar ugovora o doživotnom i dosmrtnom uzdržavanju: 'To je bilo lešinarenje i pljačka starih'

Registar bi trebao zaživjeti od Nove godine. Njime bi se trebale spriječiti sve češće prijevare starijih koji jednim potpisom postanu beskućnici, a ostanu i bez obećane skrbi. Umirovljenici su nezadovoljni jer pak Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju neće biti ukinut

30.10.2023.
17:12
VOYO logo

O novim pravilima, ugovorima, dosmrtnom i doživotnom uzdržavanju RTL-ov reporter Marko Šiklić razgovarao je sa Šteficom Salaj iz Hrvatskog sindikata umirovljenika.

Salaj je poručila kako su najavljene promjene upravo rezultat borbe umirovljenika da promijene institucije koje dosad starijima nisu dale poželjne, tražene i potrebne rezultate.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo pravni okvir koji sepokazao štetnim i mi ga nastojimo već godinama izmijeniti. Promjene su dobrodošle, pozdravljamo ih, ali željeli bi da su još veće i bolje", poručila je i dodala kako u sindikatu još uvijek nisu upotpunosti zadovoljni promjenama.

"I dalje mislimo da bi se ugovor o dosmrtnom uzdržavanju trebao ukinuti", dodala je istaknuvši kako su i te promjene nužne kako ljudi ne bi i dalje bili žrtve sklapanja takvih ugovora te neizvjesnosti toga hoće li dobiti uzdržavanje ili neće.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
TROŠKOVI ŽIVOTA /

Više od 600 tisuća umirovljenika danas dobiva novčanu pomoć. Provjerite tko će dobiti i 160 eura

Image
TROŠKOVI ŽIVOTA /

Više od 600 tisuća umirovljenika danas dobiva novčanu pomoć. Provjerite tko će dobiti i 160 eura

"Ugovor o dosmrtnom uzdržavanju takav je ugovor u kojem vi, u trenutku sklapanja ugovora, dajete svoju imovinu drugoj osobi. U trenutku sklapanja ugovora, druga strana, vi, još ništa ne dobivate. Tek nakon sklopljenog ugovora i nakon što ste ostali bez svoje imovine, slijedi uzdržavanje. Možda da, a možda i ne. Nažalost, osobe koja nam se javljaju potvrđuju, a to potvrđuje i naša dugogodišnja praksa, da često ne dobivaju to uzdržavanja. Dakle, unatoč tome što je imala svoju imovinu, imala je čime platiti svoje uzdržavanje i dati jednu vrijednost za uzdržavanje, ono se ne dogodi. To se, nažalost, događa i to je bio osnovni model lešinarima i pljačkanjima starih nemoćnih i potrebitih", objasnila je Štefica Salaj.

Unatoč tome što se ugovor o dosmrtnom uzdržavanju ne ukida, a ni ne mijenja, ipak dobivamo registar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Dakle, vi ćete kao osoba, koja dajete uzdržavanje, moći vidjeti je li je neka osoba već sklapala takve ugovore, raskida li takve ugovore, je li bila u nekom sporu ili u neželjenim situacijama", pojasnila je novosti u brizi za starije i nemoćne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brak na prvu
Dosje Jarak
Hell's kitchen
Obiteljske tajne
As u rukavu
default_cta
Poseta
Love Island: All stars
Bicemo prvaci sveta
San snova
Šetnja s lavom
default_cta
Moj pas Marmaduke
Megadance
Vozi moj auto
Maša i medvjed
Ljubavna zamka
default_cta
U klinču
Lijek za život
VOYO logo