OGLAS

ŠIRI SE PROSVJED / HDZ-ova iskaznica na podu, prase u rukama i poruka premijeru: 'On nije sišao s parketa, na našem kršu noge bi polomio'

Predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela Pokrovac kaže da su dobili 'natuknicu' da bi se ministrica poljoprivrede u nedjelju mogla pojaviti u Đakovu pa će pokušati tamo s njom razgovarati. No, da sastanka u Đakovu sutra sigurno neće biti, potvrđuju nam iz Ministarstva i poručuju da se u odnosu na posljednji susret prosvjednika s ministricom - ništa promijenilo nije.

2.12.2023.
19:54
VOYO logo

Šire se prosvjedi među nezadovoljnim poljoprivrednicima diljem Hrvatske s dva nova prosvjedna punkta i prijetnjom blokade autocesta. Prosvjednici, koji se sve glasnije organiziraju, pridružili su se i dalmatinski stočari. Oko 150 prosvjednika iz Drniša krenulo je traktorima prema Kninu uzvikivanjem "Hrvatska, Hrvatska!"

Marinko Strunje iz Ružića izražava svoje ogorčenje, bacajući HDZ-ovu iskaznicu na pod: "Više za njih glasati neću", govori. Premijera mole za razumijevanje, a Hrvoje Miljak iz Kljake kaže: "To je čovjek koji nije sišao s asfalta i parketa. Kad bi došao u naš krš, noge bi polomio." Ljiljana Nakić Petrina iz Šibenika podržava prosvjed, ističući da je došlo vrijeme da ljudi dignu glas protiv gaženja seljaka. Prosvjednici tvrde da im je zabranjeno klanje stoke u dvorištima još prije sedam godina, a da se favoriziraju korporacije i uvozni lobi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ivan Tešija, predsjednik Udruge hrvatskih krških pašnjaka, optužuje da im se brani ono što je normalno u Europi: "Od klanja na gospodarstvima, do ispaše stoke. Represivne su mjere i nezakonito oduzimanje sredstava." Ministarstvo demantira tvrdnje, tvrdeći da je prioritet domaći uzgoj te da su objavljeni natječaji vrijedni više od 70 milijuna eura u posljednje dvije godine. Novi prosvjedni punkt, osim u Drnišu, otvoren je u Kutini.

Unatoč tome, seljaci ne odustaju. Goran Kosić iz Popovače kaže da će do daljnjeg prosvjedovati i dok Stožer za obranu Slavonije ne odluči krenuti prema Zagrebu. "Kiša pada, mi smo i dalje tu", govori nam. Različite skupine poljoprivrednika, uključujući uzgajivače svinja i ratare, izražavaju svoje nezadovoljstvo situacijom. Organizatori ponovno pozivaju na sastanak premijera i ministricu, ističući da ne odustaju od svojih zahtjeva te ne isključuju mogućnost da blokiraju ceste.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
OČITOVANJE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE /

'Afrička svinjska kuga nije potvrđena u najvećoj farmi u RH! Vlada neće morati uvoziti svinjske polovice'

Image
OČITOVANJE MINISTARSTVA POLJOPRIVREDE /

'Afrička svinjska kuga nije potvrđena u najvećoj farmi u RH! Vlada neće morati uvoziti svinjske polovice'

Tomislav Pokrovac, predsjednik Stožera za obranu hrvatskog sela, kaže da su dobili "natuknicu" da bi se resorna ministrica sutra mogla pojaviti u Đakovu. "Pa ćemo to probati iskoristiti za sastanak ako bude pristala, da probamo to prebiti preko koljena i da jednostavno povedemo svoje ljude doma da se pripreme za Božić", kaže Pokrovac. No, da sastanka u Đakovu sutra sigurno neće biti, potvrđuju nam iz Ministarstva i poručuju da se u odnosu na posljednji susret prosvjednika s ministricom - ništa promijenilo nije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Azbuka našeg života
Love Island: All stars
Brak na prvu
Hell's kitchen
Dosje Jarak
default_cta
Poseta
Obiteljske tajne
Opake djeveruše
San snova
Priča o čarobnjaku
default_cta
Zbrka u uredu
Ljubavna zamka
Trener ubojica
VOYO logo