KOJE SU SVE NOVOSTI? / Glavni ravnatelj policije za Danas o Schengenu: 'Ukidaju se 73 granična prijelaza...'

Što se tiče opreme, kaže da neće dobiti novu od 1. siječnja jer hrvatska policija ima svu opremu, a kako će se sustavi mijenjati u EU tako će dolaziti i u Hrvatsku,

8.12.2022.
19:23
VOYO logo

Nikola Milina, glavni ravnatelj policije gostovao je u RTL-u Danas s Ivanom Ivandom Rožić.

Kaže kako ulaskom Hrvatske u Schengen, RH preuzima kontrolu schengenske granice, a ne kao do sada vanjsku granicu EU. "Preuzimamo kontrolu za cijelu EU, za prostor Schengena, na unutarnjim granicama se ukidaju kontrole koje se provode", kaže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kaže da neće biti kontrola kao do sada za Sloveniju i Mađarsku, a ukidaju se 73 granična prijelaza. Upitan oko unutarnjih kontrola, govori kako postoje mogućnosti da zemlja u određenom periodu uspostavi unutarnju kontrolu, to je za posebne uvjete, ugrožavanje sigurnosti. "Povremene kontrole su kompenzacijske mjere koje ćemo i mi raditi u unutrašnjosti teritorija. Neće se raditi kako se radi sada", tvrdi.

"Dugo se pripremamo za ovu odluku, za potpunu primjenu Schengena, već su doneseni zakoni i uredbe, a pripremili smo i za svakog policajca individualno pa će se neki vratiti na vanjsku granicu jer tamo žele, a drugi će raditi na kompenzacijskim mjerama. Što se tiče kućica, rampe neće biti, a uspostavit će se slobodan koridor za nesmetano kretanje", govori dalje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
prednosti i izazovi /

Sindikat policije upozorava: Osim građana, kroz granice Schengena lakše će i kriminalci

Image
prednosti i izazovi /

Sindikat policije upozorava: Osim građana, kroz granice Schengena lakše će i kriminalci

Što se tiče opreme, kaže da neće dobiti novu od 1. siječnja jer hrvatska policija ima svu opremu, a kako će se sustavi mijenjati u EU tako će dolaziti i u Hrvatsku.

Što se tiče onih koji se baš u vrijeme 1. siječnja vraćaju sa skijanja, Milina govori kako će granicu prolaziti kao i sada, i državljani EU i trećih zemalja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Gdje ima posebnih infrastrukturnih uvjeta bit će bolja protočnost, neće biti strožih kontrola, od ulaska u EU primjenjujemo stroga pravila, a sada imamo kapacitete da čuvamo vanjske granice Schengena", rekao je.

Istaknuo je n a kraju i da 26. ožujka počinje primjena i u zračnim lukama, a to znači da ćemo putovati unutar Schengena kako danas putujemo iz Zagreba do Splita ili Dubrovnika, nema graničnih kontrola, ali ima sigurnosni pregled, zaključio je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo