Mikulić u RTL DANAS / Glavni državni inspektor otkrio što će biti s onima koji zaokružuju cijene na više i koliko su dojava imali

Iznio je i detalje inspekcija koje su kontrolirale jesu li se svi pridržavali ograničenja koje je Vlada stavila na prehrambene proizvoda. Bilo je tu i kazni od 200.000 kuna, pa i prekršitelja ponavljača

2.1.2023.
19:51
VOYO logo

Direktno sa sastanka s premijerom s kojeg je predsjednik Vlade Andrej Plenković poručio da uvođenje eura nije razlog za povećanje cijena, u studio RTL Danas stigao je čelnik Državnog inspektorata Andrija Mikulić koji je u razgovoru s našim Ilijom Radićem otkrio mogu li se trgovci kazniti jer koriste zaokruživanje cijena za poskupljenje te što su sve otkrili u inspekciji prehrambenih proizvoda kojima je Vlada ograničila cijene.

Koji su bili zaključci sastanaka s premijerom, tema je bila poskupljenje?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas je drugi dan otkako smo u eurozoni. Razgovarali smo o primjeni eura kao sredstva plaćanja. Razgovarali smo o daljnjim aktivnostima kako bi potrošače zaštitili od neopravdanog povećanja cijena.

Znači li to "napad" na one koji podižu cijene?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije to napad. Mi se bavimo nadzorom provedbe propisa i obavljanja poslova. Svi koji posluju u RH moraju se pridržavati legislative ili snositi sankcije.

Kada su u pitanju Petrol i Crodux, jesu li inspektori već na terenu?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je, danas je počeo nadzor u ta dva trgovačka društva. Nadzor je u tijeku i ne mogu u ovom trenu govoriti o rezultatima.

Image
PRILAGODBA KRENULA /

Kako su se na euro priviknule kumice na tržnicama? 'Naša kuna bila je najljepši novac na svijetu'

Image
PRILAGODBA KRENULA /

Kako su se na euro priviknule kumice na tržnicama? 'Naša kuna bila je najljepši novac na svijetu'

Kad ćemo ih znati?
Kroz nekoliko dana bit će gotov nadzor i imat ćete informaciju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na prvi pogled, čini li vam se da ima ikakvih kršenja propisa?
Ne bih to prejudicirao, moji su inspektori na terenu, sutra nastavljaju nadzor i znate da je od noćas nova odluka Vlade oko cijena, pa ćemo vidjeti.

Kava od prije nekoliko dana bila je 10 kuna, danas 11,33 kuna. Članarine su u sportskim klubovima prije dva dana bile 200 kuna, sad su 30 eura ili 226 kuna. Pivo u kafićima je 34 lipe skuplje. Sve je poskupjelo, tko je to trebao kontrolirati?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Hrvatskoj postoji 12 institucija koje po ovlastima to kontroliraju. HANFA-a kontrolira financije, HNB banke, Državni inspektora svoj dio u području zaštite potrošača obavlja kontrole i kontrole radnog odnosa. Tu su druge institucije koje kontroliraju lijekove. Svako radi u svom djelokrugu i to su vrlo kompleksni procesi koji svakodnevno kontinuirano promptno pratimo.

Da li se to moglo spriječiti - Vlada je najavljivala da neće biti zaokruživanja na više? Sada vidimo da je gotovo sve poskupjelo

Što se tiče zaokruživanja, kontrolna tijela države vidjet će je li nešto u skladu s propisom. Vlada s paketom svih mjera koje je donosila, a podsjetit ću da je u doba COVID-a uvela potpore, sad paket mjera koji je išao za ograničavanja cijena skupine od devet prehrambenih proizvoda, kao i mjere koje se odnose na cijenu energenata. Vlada se cijela dala u zaštitu potrošača i građana, a kako bi gospodarstvu, trgovcima i ugostiteljima, omogućila lakši rad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad je došlo vrijeme, i nadam se da će to naši trgovci, ugostitelji, gospodarstvenici prepoznati, da oni također preuzmu dio tereta koji je nastao, a ne da sve svale na kičmu potrošača.

Kako to postići? Znamo da je Vlada spuštala PDV, a cijene se nisu spuštale cijene, one rastu već godinu dana kontinuirano. Što se sad događa sa zaokruživanjem cijena što je kap u moru onoga što se događa naspram inflacije koja je za prehrambene proizvode oko 20 posto. Kako tome stati na kraj?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ta bi inflacija, nažalost, bila još veći udar na građane da nije bilo mjera Vlade koja je do sad učinila sve te se i dalje razgovarali o aktivnostima da se neopravdano podizanje cijena spriječi. Kao čovjek koji vodi Državni inspektorat, zajedno s drugim institucijama mi ćemo raditi na tome da se neopravdano povećanje cijena spriječi i da se ne opterećuju potrošači.

Po tome što govorite zvuči kao da je vrijeme za mrkvu prošlo i da se sprema batina prema trgovcima?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uvijek imate mogućnost da prvo razgovarate. Posljednje tri godine govorim da razvijamo partnerske odnose. Podsjetit ću da sam dolaskom na čelo Inspektorata rekao da ćemo ići u koordinirane nadzore, a ne svaki tjedan inspektor jedan, to je otišlo u povijest. Partnerske odnose razvijamo prema gospodarstvenicima, trgovcima i ugostiteljima. Nadam se da se u ovoj situaciji inflatorne krize, da će i oni osjetiti da dio tereta moraju preuzeti na sebe,

Jeste li imali dojave građana vezane za zaokruživanje cijena na štetu građana?
Bilo je više od 50 dojava i sve su vezane za konverziju, odnosno pretvaranje kuna u eure.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuli ste artikle s ograničenim cijenama, je li bilo kršenja te odredbe?

Od 5. rujna otkad je krenula primjena do danas imali smo oko 9000 nadzora i u 2000 nadzora ustanovili smo prekršaje. Sve što je bilo zakonski moguće mi smo i procesuirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što se tiče ograničene cijene devet proizvoda u 36 slučajeva došlo je do ne nepridržavanja, van ove odluke u tri slučaja je došlo i u dva slučaja vezano za naftne derivate. Sve mjere koje smo imali na raspolaganju smo primijenili i moram reći da je uz upravne bilo i prekršajnih i kaznenih mjera. Išlo se novčanim kaznama od 26.540 do 200.000 kuna za prave osobe.

Ima li recidivista?
Od ukupnog broja, 40-ak prekršitelja, svega nekoliko je bilo recidivista i to smo nanovo procesuirali.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo