bili smo s roniocima / Ekskluzivno donosimo podvodne snimke mine: 'Da je eksplodirala, Rijeka bi se zatresla 7 po Richteru'

U akciji uništavanja mine u Rijeci, sudjelovali i pripadnici elitne Antiterorističke jedinice Lučko koji otkrivaju detalje koji lede krv u žilama: 'Na mini je bio hidrostatski upaljač koji kod promjene dubine od 5 metara može opaliti. Mina je bila na dubini od 18 metara, tri puta mina je mogla odraditi'

21.3.2023.
19:48
VOYO logo

Najbolji od najboljih u akciji su izmještanja mine iz riječke luke.

Ključna je bila priprema, nebrojeno puno urona i snimanja koje je mahom odradio Riječanin Ivan. Morali su znati što ih čeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sve dolazi u obzir, svaka sitnica se gleda, svaki korak se mora znati u ovom poslu", otkriva nam detalje zapovjednik tima za protueksplozijsko ronjenje Specijalne policije Rijeka Ivan Jambor.

Napravom iz Drugog svjetskog rata bavila su se tri ronilačka para. Svaki čovjek na sebi i više od 50 kilograma opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Goran Hoppe, voditelj za protueksplozijsko ronjenje Specijalne policije Rijeka, otkriva kakav je to posao: "Izabrali su tu profesiju i s godinama iskustva jednostavno postaju hladni, ali izuzetno oprezni."

Image
Kraj akcije /

Detonirana mina kod Rijeke: Čula se jaka eksplozija

Image
Kraj akcije /

Detonirana mina kod Rijeke: Čula se jaka eksplozija

Znanje, bez kojega se nije moglo u ovoj akciji, donijela je ekipa iz Lučkog.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Posjetili smo ih u bazi i zatekli kako sređuju opremu iz riječke akcije.

Kažu, zamka je bila u jednom od upaljača i dizanju naprave s tla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zato što je hidrostatski upaljač, kod promjene od pet metara dubine može doći do opaljenja. S obzirom na to da je mina bila na 18 metera (dubine op.a), ona je mogla tri i pol puta odraditi", otkriva opasnosti koje su vrebale Ivica Erlić, vođa specijalističke grupe u ATJ Lučko.

Nakon što je osigurana plutala pola sata na određenoj dubini u luci, zakačena je za brod koji ju je odvukao na mjesto detonacije na pučinu. Ronioci su ponovno zaronili, stavili na nju eksploziv i aktiviralia. Da je eksplodirala u luci, posljedice bi bile strašne.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Prilikom samog planiranja, došli smo do izračuna da bi (u slučaju eksplozije op.a) došlo do podrhtavanje tla na području luke jačinom većom od 7 stupnjeva po Richteru", otkriva nam Tihomir Bošnjak, zapovjednik ronilačkog tima u ATJ Lučko.

Teža od tone i sa 750 kilograma eksploziva, izmijenila bi lice grada.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Težak je to posao, stručnjaci su uvijek na oprezu.

Erlić dodaje: "Nemamo pravo na pogrešku. S dvojicom kolega, koji su bili sa mnom, sveukupno imamo 12-ero djece. Samo jedan primjer da navedem - s bocom s kojom sam bio, inače na toj dubini ronim sat vremena. A ja sam je ovdje potrošio za 25 minuta. Toliko je bilo naporno i stresno."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Po završetku akcije, laknulo je svima.

"Ne ja, nego mislim cijeli Stožer, građani Rijeke, Hrvatske, ali mi kad smo poslije došli na večeru kad smo sjeli ne da je olakšanje nego jednostavno kao da smo dobili na lutriji evo tako smo se osjećali", kaže nam Erlić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zapovjednik ronilačkog tima Bošnjak dodaje:

"Apsolutno mislim ophođenje naše u bilo kojem segmentu našeg rada je baš na uslugu tim građanima koji moraju to osjetiti sigurnost i povjerenje."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada oni to kažu, ta policijska parola itekako ima smisla!

Samit
Versailles
Brak na prvu
Tajne vinove loze
Nestala
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Barbie u školi za princeze
Brak na prvu Australija
default_cta
Obiteljske tajne
ZLOGLASNI
Cijena strasti
VOYO logo