MEĐUNARODNI DAN DJECE / Društvene mreže, vršnjačko nasilje, mentalno zdravlje, školski neuspjeh: Koji su glavni problemi današnje mladeži?

Image
Foto: Screenshot RTL Danas

Vršnjačko nasilje, ovisnost o društvenim mrežama, pritisak zbog ocjena. Mladi o problemima govore, ali ono što žele je da ih odrasli i čuju, jer biti dijete je danas težak zadatak.

20.11.2023.
20:42
Screenshot RTL Danas
VOYO logo

Teško je danas biti dijete, ali i roditelj. Mladi nekad imaju osjećaj da ih njihovi roditelji uopće ne slušaju. "Bilo bi u redu da roditelji i odrasli više pažnje pridaju svojoj djeci, da nas slušaju i uključuju u svoj život kako je to primjereno dobi djece", rekao je Petar Lasović, učenik iz Siska.

"Zato što imam osjećaj da nas nitko ne razumije, da ne pripadamo u svoju okolinu, i nismo poticani izraziti svoju različitost. Nas nitko nije pitao kakav mi obrazovni sustav hoćemo, što želimo jesti u kantinama, sve je to ostavljeno odraslima na pitanje", rekla je Kristina Lavin, učenica iz Zagreba. Među djecom i mladima svjesnost o njihovim pravima raste, a poštivanje tih prava ocijenili su četvorkom. Istraživanje provedeno povodom Svjetskog dana djece pokazuje da je njih 88 posto čulo za svoja prava, a više od polovine smatra da ne mogu učiniti ništa da se dječja prava više poštuju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U odnosu na isto istraživanje provedeno prije 14 godina, pojavili su se i novi problemi. Gordana Kuterovac Jagodić, profesorica psihologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, smatra društvene mreže velikim problemom. "Kao top problem po prvi put se pojavila ovisnost o društvenim mrežama i vrijeđanje na internetu, drugi problem kojeg nije bilo prije 14 godina je mentalno zdravlje, a treći vršnjačko nasilje", rekla je.

O pravima djece govorio je i predsjednik Zoran Milanović. "Mislim da djecu trebamo odgajati kao slobodne ljude, kritične ljude, ljude koji će postavljati pitanja, koji se neće bojati suprotstaviti gluposti i pohlepi, sve to će steći kroz kućni odgoj", rekao je. U 20 godina Ured pravobraniteljice za djecu postupao je u 26 tisuća prijava vezanih uz povredu prava djece. "Unatrag nekoliko godina najveći broj prijava odnosi se na područje obrazovanja. 12 posto mladih koji su sudjelovali u istraživanju rekli su da su nesretna, a da je osnovni razlog za to školski neuspjeh", rekla je Helenca Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu. Na odraslima je velika odgovornost da čuju svoju djecu i reagiraju na vrijeme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo