Prošle godine bile su na cijeni, no nakon afričke svinjske kuge pojavile su se i bolesti slinavka i šap, a tržišta dalekog Istoka okrenula su se od europske svinjetine.
"Proizvodnja u Europi bila je do prošlog tjedna 139 posto, znači 39 posto proizvodnje ima viška i to dolazi na naše tržište." kaže uzgajivač svinja Mirko Kolić.
Pa cijene svinja padaju, a njihov uzgoj postaje neisplativ.
"Kako ćemo proizvoditi meso ako živa svinja košta 1 euro i 70 ili 1, 75, a mi dobivamo 1 euro i 16. znači netko tu razliku mora kompenzirati na bilo koji način." kaže Antun Golubović, predsjednik Odbora za svinjogojstvo HPK.
Potrošači teško mogu sustići inflaciju
Europske države svojim proizvođačima kompenziraju troškove, a svi smo na istom tržištu, upozoravaju hrvatski svinjogojci.
"Moramo biti svi u Europi isti, imati svi ista pravila, mi ako trčimo na 100 metara, a ako je on ispred nas 30 metara mi ga možemo teško sustići." kaže Kolić.
Potrošači pak teško mogu sustići inflaciju pa je unatoč ograničavanju cijena nekih proizvoda od svinjskog mesa - problem i potrošača i proizvođača i dalje tu.
"Gdje se događa taj problem, zašto na tom nekom putu od polja do stola se gomila ta količina novca da bi za potrošača bila jedna nerealna cijena, to je ono što se mi pitamo kao udruga za zaštitu potrošača, ali isto tako i tražimo odgovore", kaže Tanja Popović Filipović, predsjednica Centra za informiranje i edukaciju potrošača.
Domaće i povoljnije
I svinjogojci su potrošači, kao i njihove svinje koje hraneći se iz dana u dan praktično pojedu i svoju vrijednost na tržištu.
"I sad moram biti sretan samo da ih riješim da ne moram trošiti tu skupu hranu, otišla hrana gore i kukuruz i pšenica i sve te moje komponente koje ja trošim za nekih 15 do 20 posto", kaže Mirko Kolić.
S ograničavanjem cijena svinjskog mesa, poručuju svinjogojci treba biti oprezan jer ako cijena i dalje pada onda njeno zamrzavanje ima loš učinak i za potrošače.
"Znači, pucali smo u potiljak uzgajivaču, a u čelo smo pucali potrošaču jer smo napravili da onaj netko tko je između – bere vrhnje", kaže Antun Golubović.
Uzgajivači svinja od Vlade traže mjere koje bi im kompenzirale dio troškova kako bi hrvatska proizvodnja opstala, a potrošači mogli izabrati i domaće i povoljnije.