rat s inspektorima / Bojanje kose digla za 9 centi, šišanje za 36 i dobila kaznu od 3300 eura: 'Očajno...'

Sabina kaže da je nakon toga vratila cijene, ali ne zato što priznaje krivnju, nego želi izbjeći dodatne sankcije. O opravdanosti njezina poskupljenja odlučit će sud kojem je podnijela prigovor. I dok inspektori kažnjavaju poduzetnike i za najmanje propuste, poduzetnici uzvraćaju tužbama. Povuklo se pitanje je li vrijeme za uvođenje poreza na nekretnine

27.1.2023.
19:45
VOYO logo

Bojanje kose s 19 eura i 91 cent na 20 eura. Žensko šišanje sa 6 eura i 64 centa na 7 eura. Za to poskupljenje isporučena je maksimalna moguća kazna.

"Ta kazna famozna je moja egzistencija godinu dana, znači, oko 3300 i… Očajno. Ostala sam paf da sam za par centi u takvom prekršaju. Ja se samo pitam gdje su bila ta tijela kad su nama davali stopostotno poskupljenje", kazala je Sabina Samardžija, vlasnica frizerskog salona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mušterije ne krive poduzetnike već inspektore.

"Sramotno. Sramotno! Šačicu poduzetnika još imamo koji se bore s birokracijom i sa svim ostalim. Nitko ih ne štiti u državi i još ih ovako teroriziraju", govori Vesna iz Zagreba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije teror ni nabijanje statistike inspektorima, kaže ministar financija.

Image
za 2022. /

Kreću prijave poreza, tko ih mora obavezno podnijeti? Porezna upozorava i na prevare

Image
za 2022. /

Kreću prijave poreza, tko ih mora obavezno podnijeti? Porezna upozorava i na prevare

"To je kao da u smislu sankcioniranja nekih prijestupnika ili ljudi koji otuđuju tuđu imovinu kažete pa malo je uzeo, pa to nije problem, ovaj drugi je puno uzeo, pa je to sad odjednom problem", kazao je ministar financija Marko Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

I takav pristup daje rezultate, jer oko 70 posto kažnjenih vraća cijene. I Sabina ih je vratila, ali ne zato što priznaje krivnju nego želi izbjeći dodatne sankcije. O opravdanosti njezinog poskupljenja odlučit će sud kojem je podnijela prigovor.

"Inače u roku 15 dana ako se ne ispoštuje naredba, slijedi daljnji postupak protiv vas, bez obzira na to što je moj prigovor na sudu jer ja i dalje čekam da me se oslobodi", dodaje Sabina vlasnica frizerskog salona.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Umjesto kazni, poduzetnici traže porezna rasterećenja. I ekonomski teoretičari smatraju da su upravo manji porezi poticaj gospodarstvu.

"Mislim da je potrebno reducirati sve poreze da bi se proizveo stimulans za ekonomski rast", kazao je profesor ekonomske analitike na Sveučilištu Rey Juan Carlos u Madridu Fernando Pinto Hernandez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No, ministar kaže da je hrvatski porezni sustav dobar. Među državama smo, tvrdi, s najmanjim poreznim opterećenjem rada i dohotka, a opću stopu PDV-a koja je među najvećima u uniji, neće mijenjati zbog turističke potrošnje. Za razliku od svog prethodnika koji je poreze smanjivao, on radi suprotno.

"Znate kako je, nova metla drugačije mete. Prestali smo s poreznim rasterećenjima i počeli uvoditi nove poreze, tako da smo uveli 2022. i onaj famozno dodatan porez na dobit. To je bila Zdravkova ideja", govori ministar Primorac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najavljuje porez na imovinu. Upitan znači li to i porez na nekretnine, Primorac kaže još ne.

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo