Ili ga voliš ili ne, a Istra je raj za ovu deliciju! Riječ je o tartufu - njemu u čast, u Buzetu je održan prvi ovogodišnji sajam.
Tartuf je delicija paprene cijene i intenzivnog mirisa. Pronađen je kod Motovuna i ima čak 700 grama.
Robert Marušić, vlasnik ugostiteljskog objekta u Buzetu govori: "Izgleda da nas čeka jako dobra i izdašna sezona što se tiče tzv. jokera i nadam se da će se to isto ponoviti u rujnu na jesen s bijelim tartufima. Da ga sad primim u ruke i odnesem za 5 sati vožnje do Milana ili još 2 sata duže do Rima on bi koštao 1000 eura, a on je 10 puta jeftiniji od bijelog tartufa".
Istra im je prirodno stanište, a lov na crni tek je počeo i traje do kraja srpnja. S jeseni pak počinje lov na njegovo veličanstvo - bijeli tartuf. Danas su izloženi crni, nađeni u krugu od 20 kilometara.
"Oni imaju na mikrolokacijama neke male razlike i zato mi potenciramo te male razlike u Istri i pokušavamo naučiti tržište kako prepoznati to", ističe Marušić.
Ključno je da je iznutra bijele boje, a ne žućkaste. Domaće tržište raste, od Umaga do Dubrovnika sve je veći interes za kraljem gljiva.
Tartuf kojemu se pripisuju afrodizijačka svojstva u obiteljskom je restoranu hit. Traže ga s tjesteninom, njokima i biftekom.
"Kad je svježa roba kada je super roba obožavam raditi s njom i mogu reći iskreno da volim taj posao i da sam ponosan jer smo mi u Buzetu jedini specijalizirani restoran s baš svježim tartufima", tvrdi kuhar Matej Marušić.
Vlasnici tamošnjih restorana koji nude svježe, domaće tartufe udružili su se i imaju svoj klub i oznaku na ulaznim vratima.
Zbog vrtoglavih cijena nekada su ga jeli samo strani turisti ili se izvozio ali tartufi postaju sve veća delicija i za domaće gurmane.