'MILIJUNI UKRAJINACA SU KAO JEDNO' / Zelenskij najavio pobjedu Ukrajine u ratu s Rusijom, uključujući i Krim: Njemačka i Francuska poslale im snažnu poruku

Image
Foto: Profimedia

Milijuni Ukrajinaca danas stoje zajedno u obrani svoje domovine, rekao je Zelenskij spominjući povijesna mjesta u različitim regijama Ukrajine

22.1.2023.
14:04
Profimedia
Play logo

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju je čestitao sunarodnjacima Dan jedinstva, poručivši im da je uvjeren u pobjedu i oslobađanje cijele Ukrajine. Ruski napad 24. veljače potaknuo je „oživljavanje našeg ukrajinskog jedinstva“, kazao je predsjednik u emotivnoj video poruci. 

Milijuni Ukrajinaca danas stoje zajedno u obrani svoje domovine, rekao je Zelenskij spominjući povijesna mjesta u različitim regijama Ukrajine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Svaka regija štiti drugu”, rekao je. "A mi svi zajedno branimo Kijev. I svi mi zajedno branimo Harkiv. I svi mi zajedno oslobađamo Herson".

„I mi ćemo pobijediti. Zajedno. I cijela Ukrajina će slušati zvukove pobjede", poručio je ukrajinski predsjednik. 

Ponovio je da će cijela Ukrajina biti oslobođena, uključujući Krim koji je Moskva ilegalno anektirala 2014. godine. Ukrajina 22. siječnja slavi Dan jedinstva povodom proglašenja ujedinjenja između Ukrajinske Narodne Republike i Zapadnoukrajinske Narodne Republike 1919. godine. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Francuska i Njemačka podržavat će Ukrajinu

Francuska i Njemačka podržavat će Ukrajinu u borbi protiv ruske agresije "nepokolebljivo i sve dok bude potrebno", obećali su u nedjelju njemački kancelar Olaf Scholz i francuski predsjednik Emmanuel Macron.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nastavit ćemo Ukrajini pružati svu potrebnu potporu, koliko god dugo bude trebalo. Zajedno, kao Europljani, da bismo obranili europski mirovni projekt", rekao je Scholz na svečanosti na Sorboni u povodu 60. obljetnice sporazuma o izmirenju između Njemačke i Francuske.

Emmanuel Macron, koji se za govornicom pojavio nakon bivše njemačke kancelarke Angele Merkel, ponovno je potvrdio kako postoji "nepokolebljiva potpora" dviju zemalja ukrajinskom narodu "na svim poljima".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon 24. veljače naša unija nije se međusobno dijelila niti je izbjegavala svoje odgovornosti”, rekao je Macron.

Cilj svečanosti na Sorboni je ukazati na ponovno otkriveno jedinstvo između dviju zemalja čiji su odnosi posljednjih mjeseci oslabjeli zbog posljedica rata u Ukrajini.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Budućnost, baš kao i prošlost, ovisi o suradnji naših dviju zemalja, koja je poput lokomotive ujedinjene Europe", rekla je Merkel, opisavši "francusko-njemački motor kao kompromisni stroj", koji omogućuje da se "kontroverze i različiti interesi pretvore u djelovanje koje teži istome cilju".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'DANKE' DEUTSCHLAND /

U Ramsteinu bez dogovora o tenkovima Leopard za Ukrajinu: 'Moraju se pažljivo odvagnuti svi razlozi za i protiv'

Image
'DANKE' DEUTSCHLAND /

U Ramsteinu bez dogovora o tenkovima Leopard za Ukrajinu: 'Moraju se pažljivo odvagnuti svi razlozi za i protiv'

Play logo

Datum sastanka je vrlo simboličan: 60 godina nakon što su Charles de Gaulle i Konrad Adenauer potpisali Elizejski sporazum, "temeljni akt pomirenja dviju zemalja koje su bile najžešći neprijatelji, ali su odlučile biti najbliskiji saveznici", rekao je Macron.

Dvije susjedne države počinju novu fazu iako postoji izvjestan stupanj nerazumijevanja otkako je Olaf Scholz naslijedio dugogodišnju kanclearku Angelu Merkel krajem 2021.

Trag divljači
Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
default_cta
Darcey & Stacey
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
default_cta
Play logo