Play ponuda

SASTANAK U MOSKVI / Procurili detalji razgovora o kojima priča cijeli svijet: 'Putin je pozorno proučio kineski plan, a dobio je i jedan poziv'

Image
Foto: Profimedia

Kremlj je u utorak objavio da su Xi i Putin tijekom prvog dana razgovora „temeljito“ razmijenili mišljenja, između ostalog o kineskom mirovnom prijedlogu za Ukrajinu

21.3.2023.
12:00
Profimedia
Play ponuda

Kineski predsjednik XI Jinping pozvao je ruskog predsjednika Vladimira Putina da ove godine posjeti Kinu, prenosi ruska novinska agencija RIA Novosti u utorak. 

Jinping je u Kinu pozvao i ruskog premijera Mihaila Mišustina te je pozvao na redovite sastanke dvojice predsjednika vlada, piše kineska agencija Xinhua.

Kremlj je u utorak objavio da su Xi i Putin tijekom prvog dana razgovora „temeljito“ razmijenili mišljenja, između ostalog o kineskom mirovnom prijedlogu za Ukrajinu. 

Image
OVO SE NE VIĐA ČESTO /

Kineski predsjednik stigao u kod Putina u bijesnoj pili: Bacite pogled na grdosiju od šest metara u kojoj se vozi, a nosi i znakovito ime

Image
OVO SE NE VIĐA ČESTO /

Kineski predsjednik stigao u kod Putina u bijesnoj pili: Bacite pogled na grdosiju od šest metara u kojoj se vozi, a nosi i znakovito ime

Razmjena mišljenja

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov odbio je dati više detalja te je novinarima rekao da pričekaju zajedničko priopćenje kasnije u utorak, nakon drugog dana razgovora dvojice čelnika. 

"U neformalnom dijelu je bilo vrlo temeljite razmjene mišljenja, ozbiljnog razgovora", rekao je Peskov, govoreći o sastanku u ponedjeljak.

Naglasio je da su dvojica čelnika razgovarala o kineskom prijedlogu za mir u Ukrajini - dokumentu u 12 točaka koji poziva na deeskalaciju i eventualni prekid vatre.

Putin je u ponedjeljak rekao da je pažljivo proučio kineske ideje, da ih poštuje i da će o njima razgovarati sa Xijem.

Kako okončati rat

Kineski dokument postavlja opća načela, no ne sadrži detaljan plan o tome kako doista okončati rat. 

Sjedinjene Države ga odbacuju, s obzirom na to da je Kina odbila osuditi rusku invaziju, i kažu da bi svaki prekid vatre u ovom trenutku samo učvrstio ruske teritorijalne dobitke i dao Putinovoj vojsci više vremena za pregrupiranje.

Kina se suzdržala od osude svog saveznika Rusije ili nazivanja njezine agresije „invazijom". Također je kritizirala zapadne sankcije Rusiji.

Kijev, koji kaže da rat ne može završiti dok Rusija ne povuče svoje snage, bio je oprezan prema Kini, oprezno pozdravljajući mirovni prijedlog Pekinga kada je predstavljen prošlog mjeseca.

Play ponuda
Play ponuda