Play ponuda

NENAORUŽANE SNAGE / Očajni ruski vojnici preklinju Putina da im pomogne: 'Dragi Vladimire Vladimiroviču, šalju nas u napad, a nismo dobili oružje!'

Image
Foto: Profimedia

'Molimo vas da se naši momci povuku iz ovog napada jer nemaju potrebnu obuku ili iskustvo. Dragi Vladimire Vladimiroviču, molimo vas da riješite ovu situaciju', rekao je ruski vojnik sa snimke

20.3.2023.
14:23
Profimedia
Play ponuda

Društvenim mrežama kruži snimka na kojoj jedan muškarac u maskirnoj kabanici, pognute glave, na ruskom čita nešto s papira koji drži u rukama dok se iza njega u polumraku vide siluete još desetak ljudi. Muškarac koji ne diže glavu je ruski vojnik, a papir s kojeg čita je pismo koje su on i njegovi suborci napisali ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

Oni su ruski vojnici stacionirani negdje na prvoj crti bojišnice u Donjecku. Posve konkretno - pripadnici 580. odvojene haubičke artiljerijske divizije. U pismu preklinju Putina da naredi da im se pošalje oružje jer, eto, vojnici su u ratu, a da bi ratovali treba im oružje. I streljivo.

Image
'ORUŽJE NAM JE IZ 1940-IH' /

Snimka očajnih ruskih vojnika obilazi svijet. Poslali Putinu potresnu poruku: 'Obratite veliku pozornost na...'

Image
'ORUŽJE NAM JE IZ 1940-IH' /

Snimka očajnih ruskih vojnika obilazi svijet. Poslali Putinu potresnu poruku: 'Obratite veliku pozornost na...'

'Molimo vas, riješite ovu situaciju'

"Do danas još nismo dobili oružje i municiju. Molimo vas da se naši momci povuku iz ovog napada jer nemaju potrebnu obuku ili iskustvo. Dragi Vladimire Vladimiroviču, molimo vas da riješite ovu situaciju", rekao je vojnik-glasnogovornik.

Snimka je izvorno objavljena na kanalu Telegram i jedna je u nizu sličnih koje se ondje objavljuju, a na kojima se ruski vojnici žale na uvjete i opremu s kojom ih zapovjednici šalju u borbu. Ruski medij Vjorstka izbrojio je da su u samo mjesec dana ruski regruti iz barem 16 regija diljem Rusije snimili slične videoporuke žaleći se da su poslani u borbu kao topovsko meso i preklinjući Putina da poduzme nešto.

"Ljudi uzalud ginu. Spremni smo dostojanstveno se boriti, a ne kao topovsko meso u frontalnim napadima", poručili su ruski vojnici u jednoj od tih snimki.

Washington Post piše da ruski dužnosnici, međutim, ne odgovaraju niti reagiraju na te poruke vojnika s ratišta.

Play ponuda
Play ponuda