Play ponuda

VRIJE U RUSIJI / Prigožin poslao dramatično pismo Šojguu pa ga lukavo pustio u javnost: 'Pa znate li što Ukrajinci planiraju?! Nemojte im to dopustiti'

Image
Foto: Profimedia

Prigožin je rekao da Wagnerove snage trenutačno kontroliraju 70 posto ukrajinskog grada Bahmuta, koji pokušavaju zauzeti od prošlog ljeta u najdužoj i najkrvavijoj bitci rata

21.3.2023.
11:27
Profimedia
Play ponuda

Vlasnik ruske plaćeničke Wagner grupe, Jevgenij Prigožin, upozorio je ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua - u neobičnom otvorenom pismu objavljenom u ponedjeljak - da ukrajinska vojska planira skoru ofenzivu s ciljem odsijecanja njegovih snaga od glavnine ruskih trupa u istočnoj Ukrajini. Prigožin je rekao da je 'napad velikih razmjera' planiran za kraj ožujka ili početak travnja.

"Tražim od vas da poduzmete sve potrebne mjere kako biste spriječili da privatna vojna tvrtka Wagner bude odsječena od glavnih snaga ruske vojske, što će dovesti do negativnih posljedica za specijalnu vojnu operaciju", rekao je Prigožin.

To je prvi put da Prigožin objavljuje prepisku s ministrom obrane, kojeg je često kritizirao zbog načina kako vodi rat, piše Al Jazeera. Neobičan potez ima dva moguća cilja: navesti ukrajinske zapovjednike na pogrešan trag i pokušati svaliti krivnju na Šojgua, umjesto na Prigožina, ako se navodni ukrajinski manevar pokaže uspješnim.

Prigožin je rekao da u prilogu pisma daje detalje ukrajinskog plana i vlastitog prijedloga kako mu se suprotstaviti, međutim ti dijelovi pisma nisu objavljeni.

Image
OBOSTRANI INTERES /

Iran je zainteresiran za produbljenje suradnje s Rusijom: ‘Postoje mogućnosti na polju nuklearne energije‘

Image
OBOSTRANI INTERES /

Iran je zainteresiran za produbljenje suradnje s Rusijom: ‘Postoje mogućnosti na polju nuklearne energije‘

Bitka za Bahmut

Rekao je da Wagnerove snage trenutačno kontroliraju 70 posto grada Bahmuta, koji pokušavaju zauzeti od prošlog ljeta u najdužoj i najkrvavijoj bitci rata.

U odvojenim komentarima koje je objavio regionalni informativni kanal na Telegramu, Prigožin je rekao da postoji 'velika vjerojatnost' da će južni ruski grad Belgorod biti jedna od meta nadolazeće ukrajinske ofenzive međutim, nije dao nikakve dokaze koji bi potkrijepili njegovu tvrdnju da bi Ukrajina mogla pokrenuti potpuni napad na taj ruski grad.

Rusija je često optuživala Ukrajinu za organiziranje izoliranih prekograničnih napada bespilotnim letjelicama i drugim sredstvima, a Ukrajina za sada nije preuzela odgovornost za takve incidente.

Linija fronte u Ukrajini je nepromijenjena od studenoga prošle godine, radi otežanih vremenskih uvjeta. "Obje strane čekaju da se vremenski uvjeti poprave", rekao je ukrajinski zapovjednik koji se nazvao Ruslan. "Bilo kakve veće ofenzive su nemoguće ili barem vrlo problematične. Vrijeme je na strani onih koji brane."

Poručnik u pješačkoj jedinici blizu Bahmuta rekao je da 'velik problem' predstavlja kiša. "Naši dečki ostaju u rovovima, u blatu i moraju braniti položaj", rekao je vojnik koji je želio ostati neimenovan. "Ako se vrijeme poboljša i ostane suho tri ili četiri tjedna, sigurno će doći do napada velikih razmjera."

Manje napada u posljednja 24 sata

Žestoke borbe nastavljene su u utorak u Bahmutu, ali ukrajinski vojni analitičar Oleh Ždanov rekao je da je u posljednja 24 sata bilo manje napada duž crte bojišnice nego inače: "To bi se moglo povezati s posjetom kineskog čelnika (Xi Jinping) Moskvi. Zašto? Zato što je teško da će Putin izložiti agresiju na prvim crtama bojišnice, pogotovo zato što je Kina govorila u korist prekida vatre i kraja rata. Tako da će se to vjerojatno nastaviti tijekom njegova dvodnevnog posjeta."

Rusija, koja u Ukrajini nije ostvarila veću vojnu pobjedu od kolovoza, pokrenula je veliku zimsku ofenzivu u kojoj sudjeluju stotine tisuća pozvanih rezervista i osuđenika regrutiranih iz zatvora.

"Izgubili su inicijativu praktički na cijeloj liniji fronte", rekao je ukrajinski vojni stručnjak Oleksandr Kovalenko za ukrajinski NV Radio.

Play ponuda
Play ponuda