Play ponuda

BOJE SE DA TAJNA NE PADNE U RUKE RUSA / Moćni američki tenkovi Abrams stižu Ukrajincima, ali bez jednog dijela koji ga čini posebno ubojitim

Image
Foto: Profimedia

SAD neće Ukrajini poslati tenkove Abrams iz vlastitih zaliha, nego će čekati da novi izađu s tvorničke trake. To znači da oni neće stići na bojište još mjesecima, a možda i godinama

27.1.2023.
18:00
Profimedia
Play ponuda

SAD planira poslati Ukrajini svoj najbolji borbeni tenk Abrams, i to njegovu napredniju verziju M1A2, umjesto verzije A1. No, 31 tenk predviđen za slanje Ukrajini neće uključivati ​​tajnu kombinaciju oklopa koja najnoviju verziju tenka čini posebno ubojitom - reklo je za Politico troje upućenih sugovornika pod uvjetom da ostanu neimenovani.

Verzija A2 ima sofisticiraniju optiku i kontrolne uređaje od starije verzije A1, koju američka vojska namjerava umiroviti u sljedećih nekoliko godina. Izvana sličan A1, A2 ima redizajniranu zapovjedničku oružnu stanicu s poboljšanom optikom za ciljanje i neovisni termalni preglednik koji zapovjedniku omogućuje samostalno skeniranje ciljeva u svim vremenskim i borbenim uvjetima.

Oprema uključuje i osiromašeni uran

No, najradikalnije su promjene u unutrašnjosti tenka, koja je redizajnirana kako bi se iskoristile sve prednosti nove tehnologije. Kontrolni mehanizmi su digitalizirani, ponajviše novi komunikacijski sustav između tenkova koji im omogućuje neprestanu automatsku razmjenu informacija. Koristeći novu tehnologiju, zapovjednici mogu brzo pratiti lokaciju prijateljskih vozila, identificirati neprijateljske položaje i obraditi topničke zahtjeve.

Ali obrambena politika SAD-a zabranjuje izvoz Abramsa s tom najnaprednijom opremom koje koristi isključivo američka vojska, a uključuje i osiromašeni uran. Tvrdi to za Politico i četvrta dobro upućena osoba, koja je također inzistirala da ostane anonimna. SAD s tenkova uklanja tu vrstu oklopa prije nego što ih proda drugim zemljama. Postoje i drugi paketi oklopa koje SAD mogu ponuditi stranim vojnim kupcima.

Image
MIJENJA LI SE TIJEK RATA? /

Stručnjak o moćnim zapadnim tenkovima u Ukrajini: 'Neuništivi su... dok ih ne pogodi projektil'; Ali, imaju jedan drugi efekt

Image
MIJENJA LI SE TIJEK RATA? /

Stručnjak o moćnim zapadnim tenkovima u Ukrajini: 'Neuništivi su... dok ih ne pogodi projektil'; Ali, imaju jedan drugi efekt

Ukrajini idu tenkovi bez 'tajnog' oklopa

Pentagon planira dati Ukrajini verziju A2 upravo u tom obliku, bez "tajnog" oklopa - tvrde upućeni izvori Politica. Ostaju još pitanja oko vremenskog okvira kada bi tenkovi Abrams mogli biti isporučeni Ukrajini. Spremnici se sastavljaju samo na jednom mjestu - u državnoj tvornici kojom upravlja General Dynamics u Limi u saveznoj državi Ohio. Taj pogon može proizvesti 12 tenkova mjesečno, ali linija je trenutno puna novih narudžbi tenkova za Tajvan i Poljsku. Riječ je o narudžbama koje bi bilo teško ostaviti u drugom planu.

Poljska je naručila 250 tenkova A2, koji će se isporučivati ​​počev od 2025. godine, ali u međuvremenu treba primiti hitnu pošiljku sa 116 tenkova M1A1 koje je Marinski korpus nedavno umirovio. Varšava je tražila tenkove kako bi nadomjestila 250 tenkova T-72 naslijeđenih iz sovjetske ere, a koje je prošle godine dala Ukrajini.

Tajvan je, pak, 2019. godine naručio 108 tenkova M1A2, a očekuje se da će prvi biti isporučeni 2024. godine.

Na bojište neće još mjesecima, možda i godinama

General Dynamics više ne izrađuje prvotnu verziju M1, već korsti samo okvir tog tenka nadograđujući ga novim tehnologijama, ovisno o odabranoj varijanti. No, te sve nadogradnje nisu ni jednostavne ni brze, napominju američki voni dužnosnici.

Umjesto da Ukrajini pošalje tenkove iz vlastitih zaliha, kao što je učinio s prethodnim poslanim oružjem, SAD je rekao da će čekati nove Abramse da izađu s tvorničke trake. To znači da oni neće stići na bojište u Ukrajni još mjesecima, možda i godinama, s obzirom na tvornička ograničenja u njihovoj nadogradnji. U međuvremenu, SAD će obučavati ukrajinske snage kako da održavaju i upravljaju tenkovima, kao i taktikama "manevra kombiniranog naoružanja" kako bi im pomogli da integriraju to oružje u svoje vojne operacije.

Bilo koja verzija Abramsa predstavljala bi značajni napredak u vatrenoj moći, preciznosti i oklopu naspram onih iz sovjetske ere, kojima Ukrajina sada raspolaže. Ali, kad ti tenkovi stignu, ukrajinske snage bit će pred izazovom da ih održe u pogonu - smatraju stručnjaci.

Abramsi su zahtjevniji za održavanje od Leoparda

Upravo su to bili razlozi zašto je Bidenova administracija forsirala isporuku njemačkih tenkova Leopard, koji su lakši za održavanje i obuku. Prvi Leopardi iz Njemačke i drugih europskih zemalja vjerojatno će već ovoga proljeća početi stizati u Ukrajinu.

Za razliku od ostalih tenkova koji koriste dizelski pogon, Abrams ima mlazni turbinski motor koji troši skuplje JP-8 gorivo pa je zahtjevniji za održavanje, a već i mala pogreška posade mogla bi izazvati eksploziju motora. Tim je tenkovima potrebna i golema infrastruktura, uključujući vozila za izvlačenje M88, za popravak polomljenih dijelova na bojnom polju.

"M1 je složen oružani sustav čije održavanje predstalja veliki izazov", kazao je u utorak glasnogovornik Pentagona, general Pat Ryder. “To je bila tako jučer, tako je i danas, a tako će biti i ubuduće”, dodao je.

Play ponuda
Play ponuda