Play ponuda

SUKLJA CRNI DIM / Drama u Rusiji: Izbio požar u tvornici motora za nuklearne projektile, evakuirane stotine radnika

Image
Foto: Profimedia

Tvornica u Jaroslavlju jedno je od najvećih ruskih poduzeća koja proizvode višenamjenske dizelske motore, spojke, mjenjače i rezervne dijelove

23.3.2023.
18:56
Profimedia
Play ponuda

Veliki požar izbio je u četvrtak u ruskoj tvornici koja proizvodi motore za oružane snage, uključujući ruske nuklearne projektile. Pakao je započeo u administrativnom dijelu tvornice Jaroslavl Motor - poznate i kao Avtodizel - oko 430 kilometara sjeveroistočno od Moskve. Vatra je zahvatila zgradu, evakuirano je otprilike 218 ljudi dok je njih barem sedmero moralo biti spašeno.

Na teren su izašle hitne službe koje su pokrenule veliku operaciju kako bi obuzdale požar, javlja Daily Mail.

Tvornica u Jaroslavlju jedno je od najvećih ruskih poduzeća koja proizvode višenamjenske dizelske motore, spojke, mjenjače i rezervne dijelove. Tvornica proizvodi motore za nuklearni raketni sustav Topol-M i višestruku drugu opremu koju koriste ruske oružane snage, uključujući kamione Ural.

RT-2PM2 Topol-M jedna je od najnovijih interkontinentalnih balističkih raketa koje je Rusija rasporedila i prva koja je razvijena nakon raspada Sovjetskog Saveza. Rusija je rekla da Topol-M ima sposobnost izbjegavanja obrambenih raketnih sustava, uključujući one koji su u službi američke vojske ili su planirani u budućnosti.

Image
ALI, PREKASNO! /

Putin ne želi da Rusi ovo čuju: Na TV-u dao spornu izjavu i upotrijebio riječ koja se ne koristi, po hitnom postupku je izbrisana

Image
ALI, PREKASNO! /

Putin ne želi da Rusi ovo čuju: Na TV-u dao spornu izjavu i upotrijebio riječ koja se ne koristi, po hitnom postupku je izbrisana

Na stotine požara u zadnjih godinu dana

Ukrajina je rekla da je preko diverzantskih skupina ili pristaša odgovorna za neke od niza eksplozija i požara u Rusiji posljednjih mjeseci, mnoge u strateškim objektima. Šef ukrajinske obavještajne službe, general-bojnik Kirilo Budanov rekao je Forbesu prošlog mjeseca da je u Rusiji bilo mnogo neobičnih eksplozija i požara. "Veliki dio ovoga nije slučajno", rekao je. "Stalno nešto gori [u Rusiji]". Priznao je da Kijev stoji iza nekih diverzantskih napada. "Jasno je da se to ne događa samo… Rekao bih to ovako: novac čini čuda."

Posljednje brojke sugeriraju da je u Rusiji bilo čak 100 neobjašnjivih požara od 22. ožujka 2022. Dok je većina napada registrirana na zapadu Rusije, bliže granici s Ukrajinom, brojni su napadi bili i duboko na istoku Rusije. Nekoliko rafinerija nafte izgorjelo je u, kako se vjeruje, djelima sabotaže kako bi se ograničila sposobnost Rusije da vodi rat preko granice. Cjevovodi i skladišta također su doživjeli sličnu sudbinu.

Niz požara unatrag godinu dana

No, dok se očekuje da će takve lokacije biti mete tijekom rata, paljbe na mete u ključnim gradovima poput Moskve i Sankt Peterburga izazvale su prilično čuđenje. U jednom takvom primjeru, trgovački centar na području Moskve uništio je požar koji je zahvatio zgradu u prosincu.

Nedavno, 16. ožujka, najmanje je jedna osoba poginula u požaru u zgradi koju koristi ruska tajna služba FSB u južnom gradu Rostov-na-Donu. Niz eksplozija potresao je zgradu, koja pripada FSB-ovom odjelu granične patrole, prije nego što je planula.

Play ponuda
Play ponuda