BROJE SE ZADNJI DANI? / Insajderi otkrili kada bi krvava bitka za Bahmut mogla biti okončana: 'Kijev je dosad pokazivao iznimnu vještinu kad je trebalo ovo učiniti'

Image
Foto: Profimedia

Zapadni dužnosnici smatraju da ruskoj plaćeničkoj skupini Wagner ponestaje boraca i opreme. Njihov vođa Jevgenij Prigožin u posljednjim je prilično nervoznim istupima rekao da je to posljedica "birokracije ili izdaje"

8.3.2023.
14:46
Profimedia
VOYO logo

Između 20.000 i 30.000 ruskih vojnika poginulo je ili ozlijeđeno u bitki za Bahmut od prošlog ljeta, rekli su zapadni dužnosnici, prenosi u srijedu BBC. Zapadni dužnosnici smatraju da ruskoj plaćeničkoj skupini Wagner ponestaje boraca i opreme. Njihov vođa Jevgenij Prigožin u posljednjim je prilično nervoznim istupima rekao da je to posljedica "birokracije ili izdaje".

"Prigožin ima emocionalne ispade zato što ne samo da vidi da mu nedostaje ljudskih resursa, već mu nedostaje ruske artiljerijske podrške kako bi nadoknadio gubitke", rekli su neimenovani dužnosnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodaju i kako su stope smrtnosti među wagnerovcima znantno veće nego u ruskim oružanim snagama. Dužnosnici su također dodali kako Bahmut nema nikakvu stratešku važnost ni za Rusiju ni za Ukrajinu, ali je ispolitiziran zbog puta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog proteklog prosinca.

Image
SNIMKE ŽESTOKIH BORBI /

Ukrajinski borbeni avioni silovito raketirali položaje Wagnera, ulične bitke ne jenjavaju: 'Objasnit ću vam zašto nam je Bahmut važan'

Image
SNIMKE ŽESTOKIH BORBI /

Ukrajinski borbeni avioni silovito raketirali položaje Wagnera, ulične bitke ne jenjavaju: 'Objasnit ću vam zašto nam je Bahmut važan'

Šest mjeseci bitke

Zapadni dužnosnici rekli su da je Ukrajina "prepustila teritorij Rusima" i da je "okružena s tri strane jer su zamijenili taj prostor za vrijeme", piše CNN.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukrajinska vojska pretrpjela je također velike gubitke, no zapadni dužnosnici nisu potvrdili podatke koje je u utorak iznio ruski ministar obrane. Sergej Šojgu objavio je na Telegramu da je samo u veljači Ukrajina izgubila 11.000 vojnika u toj bitki.

Zapadni dužnosnici također ističu da trenutačno nema naznaka veće ruske invazije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Bitka bi mogla trajati još mjesec dana ili bi Ukrajinci mogli otići unutar tjedan dana. Mogli bi se povući kako bi pripremili obrambene linije koje imaju zapadno od Bakhmuta", objašnjavaju dužnosnici. "Prethodno su pokazali da su vrlo vješti u povlačenju kada im je potrebno ili kada osjećaju da trebaju", dodali su.

Rusija je tijekom zime postigla jako skroman napredak. Nakon šest mjeseci borbi grad još nije pao u ruske ruke.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Treba nam milijun komada streljiva čim prije'

Ukrajinski ministar obrane Oleksij Režnikov rekao je u međuvremenu da njegovoj zemlji treba milijun komada streljiva "što je prije moguće" kako bi odvratila ruske snage i pokrenula protuofenzivu.

Obraćajući se novinarima prije sastanka ministara obrane Europske unije u Stockholmu, Režnikov je rekao da je Ukrajini potrebno milijun granata kalibra 155 milimetara kao i granata kalibra 105 milimetara koje bi koštale oko četiri milijarde eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Režnikov je rekao da podržava plan koji je predložila Estonija da zemlje EU-a zajednički osiguraju to streljivo. Ukrajini je potrebno 90.000 do 100.000 artiljerijskih projektila mjesečno, rekao je.

Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo