DRAMA U RAMSTEINU / Ukrajinci očekuju ključno oružje za okončanje rata, sve oči uperene u jednog čovjeka: Ključni dogovori mogli bi značiti prekretnicu

Image
Izvor: Profimedia

Poljski premijer je ranije u petak izjavio da je 'pesimističan' glede dobivanja blagoslova Berlina, dok je njegov zamjenik izjavio kako je Poljska spremna poduzeti 'nestandardne akcije' ako se Njemačka usprotivi

20.1.2023.
12:04
Profimedia
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Deseci zemalja saveznika Ukrajine sastali su se u petak u zračnoj bazi Ramstein na jugozapadu Njemačke kako bi koordinirali opskrbu oružjem za Kijev. Glavna tema svakako su tenkovi. Njemačka se, naime, suočava sa sve većim pritiskom da dopusti izvoz svojih tenkova Leopard u Ukrajinu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij je tijekom svog videoobraćanja na konferenciji ponovio poziv za tenkove.

'Stotine hvala nisu stotine tenkova'

"Mogu vam se stotinu puta zahvaliti (za vašu dosadašnju pomoć) i to će biti apsolutno pravedno i pošteno s obzirom na sve što smo već učinili. Ali, stotine hvala nisu stotine tenkova", rekao je Zelenskij.

"Svi mi možemo koristiti tisuće riječi za rasprave, ali ne mogu staviti riječi umjesto oružja koje je potrebno protiv ruskog topništva, ili umjesto protuzračnih projektila koji su trebali zaštititi ljude od ruskih zračni napadi. Zaista sam svima vama zahvalan za oružje koje ste nam dostavili – svaka postrojba pomaže spasiti naš narod od terora. Ali vrijeme ostaje rusko oružje. Moramo ubrzati", dodao je ukrajinski predsjednik.

Savjetnik Zelenskog, Mihailo Podoljak, na Twitteru je napisao: "Od Washingtona do Londona, od Pariza do Varšave, čujete jednu stvar: Ukrajina treba tenkove. Tenkovi su ključni za okončanje rata. Vrijeme je da prestanemo drhtati pred Putinom i poduzmemo završni korak."

Image
ŠTO SE KRIJE U POZADINI? /

Moćna nacija i dalje oklijeva poslati Ukrajincima oružje koje silno priželjkuju: 'Još uvijek vjeruju u stari hladnoratovski slogan'

Image
ŠTO SE KRIJE U POZADINI? /

Moćna nacija i dalje oklijeva poslati Ukrajincima oružje koje silno priželjkuju: 'Još uvijek vjeruju u stari hladnoratovski slogan'

Prekretnica u ratu

Ključni dogovori u Ramsteinu mogli bi označiti prekretnicu u ratu, a održavaju se dan nakon što su SAD te nekoliko europskih zemalja obećali Ukrajini dodatnu opremu.

Velika Britanija nedavno je ponudila svojih 14 borbenih tenkova, ali Kijev želi više, javlja BBC.

Njemačka ima pravo veta na bilo koju odluku o izvozu Leopard tenkova, a vlada Olafa Scholza zasad slanje oklijeva odobriti iz straha da ne isprovocira Rusiju.

Dio saveznika smatra da je njemačka zabrinutost neumjesna jer je Rusija već u potpunosti uključena u rat, zbog čega slanje tenkova ne bi moglo dodatno eskalirati rat.

Osim što ima pravo veta, Njemačka je već ranije poručila kako svoje tenkove Leopard namjerava poslati u Ukrajinu pod uvjetom da SAD Ukrajini isporuči svoje teške tenkove Abrams. SAD to, međutim, ne namjerava učiniti.

"Jednostavno nema smisla da u ovome trenutku SAD isporuči tenkove M1 Abrams Ukrajini", rekla je Sabrina Singh, dužnosnica iz Pentagona.

Njemačka pokazuje 'neprihvatljivu slabost'

Bivši general Sir Richard Shirreff za Sky News je rekao da Njemačka, oklijevajući poslati tenkove Leopard za Ukrajinu, pokazuje 'neprihvatljivu slabost'.

"Ne mogu razumjeti zbog čega je Njemačka ovdje zabrinuta. Ako je itko eskalirao, to je bio Putin, koji je doveo ovaj užasni rat u demokratsku, mirnu zemlju. Jedini način da se to zaustavi je obrana Ukrajine i davanje Ukrajini sredstava da protjera i posljednjeg Rusa s ukrajinskog teritorija. Njemačka mora demonstrirati snagu, a ne slabost, jer će Rusi poštovati samo snagu. U ovom trenutku Nijemci pokazuju, iskreno, neprihvatljivu slabost", kazao je Shirreff.

Poljska spremna na 'nestandardne akcije'

Poljski premijer je ranije u petak izjavio da je 'pesimističan' glede dobivanja blagoslova Berlina, dok je njegov zamjenik izjavio kako je Poljska spremna poduzeti 'nestandardne akcije' ako se Njemačka usprotivi slanju tenkova Leopard u Ukrajinu.

Litvanski ministar rekao novinskoj agenciji AFP da će "neke zemlje" poslati Leoparde. "Neke od zemalja će definitivno poslati tenkove Leopard u Ukrajinu, to je sigurno", rekao je Arvydas Anušauskas Reutersu u najavi Ramsteina.

Finska je najavila da je spremna poslati tenkove Leopard u Ukrajinu čak i ako se Njemačka usprotivi međutim, glasnogovornik finskog ministarstva obrane kasnije tijekom petka je potvrdio CNN-u da finski paket pomoći Ukrajini ipak neće uključivati tenkove Leopard 2.

Njemačka je u četvrtak kasno navečer poručila da će njen stav 'postati jasan u sljedećih nekoliko sati ili sutra ujutro', izvijestio je AFP. Glasnogovornik njemačke vlade kazao je da Njemačka od Poljske nije zaprimila službeni zahtjev o slanju tenkova Leopard u Ukrajinu, dodajući da bi Poljska mogla poslati tenkove Leopard bez odobrenja, javlja Sky News.

Poruka iz Kremlja

U međuvremenu se oglasio i Kremlj. Upozorio je da će zapadne zemlje požaliti zbog odluke slanja tenkova u Ukrajinu, dodajući kako je zabluda da će isporuka tenkova Ukrajini promijeniti tijek rata.

"Ponavljamo da takve isporuke neće ništa bitno promijeniti, ali će stvoriti dodatne probleme Ukrajini i ukrajinskom narodu", rekao je u petak glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Na pitanje bi li ta isporuka predstavljala eskalaciju rata, odgovorio je potvrdno.

"Potpuno ste u pravu, to se stvarno razvija uzlaznom spiralom. Vidimo rastuću neizravnu, a ponekad i izravnu uključenost zemalja NATO-a u ovaj sukob", kazao je Peskov.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču