Play ponuda

'Samo za ovlašteno osoblje' / Amerikanci uzvratili Rusima nakon stravične prijetnje 'nuklearnom apokalipsom': Objavili tajne snimke pripreme za nuklearni napad

Image
Foto: NSarchive/YouTube screenshot

Snimka izbliza prikazuje članove posade u zrakoplovu kako prolaze kroz testnu misiju. Vidi se kako slijede upute o proceduri dok ne ispale lažni 'projektil'.

27.3.2023.
19:34
NSarchive/YouTube screenshot
Play ponuda

Dmitrij Medvedev, bivši ruski predsjednik i aktualni zamjenik predsjednika ruskog Vijeća sigurnosti izjavio je prije nekoliko dana da je opasnost od nuklearnog sukoba porasla te da se svijet približava "nuklearnoj apokalipsi" zbog slanja oružja Ukrajini.

"Je li prijetnja od nuklearnog sukoba prošla? Ne, nije prošla. Povećala se. Svaki dan kad se isporučuje strano oružje Ukrajini, približavamo se nuklearnoj apokalipsi. Imam osjećaj da do određenog trenutka nisu vjerovali i nisu vidjeli kolika je odlučnost Rusije, njezina predsjednika ili vrhovnog zapovjednika, da učini ono što smo mi učinili", kazao je Medvedev te dodao:

"I krivo su izračunali. Posljedice su puno kompliciranije nego što su mogle biti da su s nama potpisali dokument u prosincu", kazao je vjerojatno misleći na sporazum o "neširenju NATO-a" i "pomicanju" granica Saveza na stanje iz 1997. godine, što je Rusija predložila u prosincu 2021., dakle, dva mjeseca prije početka invazije.

Image
PROKAZALI PUTINA /

Raskrinkani ciljevi ruskog tiranina: 'Ulaže velike napore kako bi postigao jednu stvar, uvjeren je da će u tom uspjeti'

Image
PROKAZALI PUTINA /

Raskrinkani ciljevi ruskog tiranina: 'Ulaže velike napore kako bi postigao jednu stvar, uvjeren je da će u tom uspjeti'

Te Medvedevljeve riječi, ali i poruke koje ruska vrhušva stalno šalje, alarmirale su SAD koji je reagirao tako što je objavio tajne snimke iz 1960., a koje otkrivaju otkriva kako bi njihove zračne snage izvodile nuklearne napade u slučaju potrebe usred Hladnog rata.

Tajni videozapis

Videozapis 'Nuklearni učinci tijekom SAC misije', koji je objavila Državna uprava za arhive i evidenciju SAD-a, imao je zadatak pomoći u pripremi posadama koje su upravljale nuklearnim bombarderima B-52, piše Daily Mail.

Na početku 30-minutnog videa za obuku je istaknuto: 'Tajno - pokazati SAMO ovlaštenom osoblju', a on je pomogao vojnicima da razumiju učinke oružja i kako se sigurno vratiti u svoje baze nakon ispaljivanja projektila.

Kako bi pripremio bombardere za najidealniji napad, pripovjedač u videu pojašnjava učinke nuklearnog zračenja i kako se posade mogu premjestiti na sigurnu udaljenost da izbjegnu negativne posljedice.

Usred nuklearnog napada

Snimka izbliza prikazuje članove posade u zrakoplovu kako prolaze kroz testnu misiju. Vidi se kako slijede upute o proceduri dok ne ispale lažni 'projektil'. Pripovjedač na kraju upozorava gledatelje da bi se mogli naći usred misije nuklearnog napada.

"Ovo bi se moglo dogoditi. Ako se ova situacija iz noćne more ikada materijalizira u sumornu stvarnost, možda ćete imati pravog medvjeda za repom, ali ste barem sigurni da ćete pobjeći od nuklearnih učinaka našeg vlastitog oružja", rekao je narator.

Dodajmo i kako je NATO prošli tjedan poslao jasno upozorenje ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu objavivši video demonstracije vojne snage vojnog saveza, u kojem se na nebu iznad Europe mogu vidjeti dva američka nuklearna bombardera B-52 uz koje lete šest borbenih zrakoplova iz Španjolske, Italije i Rumunjske.

Spektakularna snimka, snimljena iz kokpita jednog od dva bombardera B-52 Stratofortress s nuklearnim oružjem, pokazala je njegov pandan kako lebdi iznad oblaka zajedno s borbenim zrakoplovima NATO-a. Zračno zapovjedništvo NATO-a objavilo je na Twitteru da 'B-52 treniraju sa savezničkim zračnim snagama tijekom njihove BTF misije 'jačajući euroatlantsko partnerstvo' usred pojačanih napetosti u regiji.

Play ponuda
Play ponuda