Bablje ljeto u punoj je snazi, ali na pješčanim plažama Nina sve
je opustjelo. Rijetki turisti mogu uživati tek u miru i hvatanju
posljednjih sunčevih zraka. Sve što je privlačilo prije mjesec
dana - već je zatvoreno.
"Nemamo gdje popiti kavu, ručati, toaleti su zatvoreni, a lijepo
vrijeme može biti i u listopadu. Šteta, a mnogi bi došli da je
još otvoreno", potužila se gošća iz Njemačke.
U Zadru druga slika - još uvijek je puno turista. Morske orgulje
uvijek su hit.
Rujan je jeftiniji, idealan je za šetnje, razgledavanje i
meditaciju uz more. Otvorene su suvenirnice, puni su i restorani.
Rujanskim gostima ipak nešto nedostaje, a to je noćni
život.
U Zadru se radi na produljenju sezone zajedno sa Zatonom, Ninom i
Starigradom uključio u pilot projekt - Hrvatska 365. Kulturna
baština i wellness trebali bi biti osnova posezonske
ponude.
"Imamo namjeru proširiti ta dva osnovna proizvoda još i na dva
vrlo važna proizvoda našu destinaciju, a to je gastro i outdoor
turizam", kazao je AnteGalić,
glasnogovornik TRZ Grada Zadra.
"Ima tu puno projekata i programa, ali mislim da to još uvijek
nije dovoljno kako bi se grad doista pozicionirao kao grad
podsezone", izjavio je Božidar Kalmeta, gradonačelnik Grada
Zadra.
Da wellness upotpunjava ponudu svakog dobrog hotela,u Bastinu
odavno znaju, ali ono što njima dovodi goste je kuhinja. Kod njih
se dolazi dolazi sezonski na točno određenu hranu iz zadarske
okolice.
"Priča cijela se kreće oko nekakve mikrolokacije Zadra i okolice,
znači paška janjetina, recimo sad na primjeru ovome, pripremljena
na tradicionalne načine u malo novijem ruhu", poručuje
IvicaBoronjek, kuhar Hotela
Bastion.
"To su gosti koji su doslovno gastronomadi, koji dolaze radi
gastronomije, koja je drugačija i posebna i ne mogu je pronaći
nigdje, osim na ovom području", dodaje MladenkaŠtura, direktorica hotela Bastion.
Originalnost i kvaliteta uvijek su dobitna kombinacija, ali i
teži put.
Špica sezone je prošla, a s njom i gužva na obali. No, ima gradova, poput Zadra u kojim je još uvijek puno turista. Ponuda u posezoni drastično pada - osim donekle u Splitu i Dubrovniku - pa ministarstvo turizma u projektu Hrvatska 365 financira one koji rade i u listopadu.