Play ponuda

PAPA NAPOKON NEŠTO ODLUČIO PODUZETI: / 'Biskupi bi mogli biti opozvani zbog slučajeva seksualnog zlostavljanja'

Image
Foto: AFP, ALBERTO PIZZOLI

Biskupi za koje su utvrdi "nemar" u slučajevima svećeničkog "seksualnog zlostavljanja maloljetnika" mogli bi biti opozvani,

4.6.2016.
15:45
AFP, ALBERTO PIZZOLI
Play ponuda

Agencija AFP podsjeća da taj zakon već predviđa opoziv zbog "ozbiljnih slučajeva" te da je sada u njega ugrađen i nemar biskupa u reakcijama i postupanjima kada se radi o seksualnom zlostavljanju maloljetnika i odraslih iz ranjivih skupina. Dekret je stigao kao odgovor na dugotrajne zahtjeve žrtava i njihovih koji traže odgovornost biskupa ukoliko propuste zaštititi svoje vjernike od pedofila.

'Crkva voli svoje sinove'

Papa Franjo također je najavio osnivanje kolegija sastavljenog od sudaca kao pomoćnog tijela prije izglasavanja opoziva nekom biskupu, pojašnjava se u priopćenju glasnogovornika Vatikana, oca Federica Lombardija. U apostolskom pismu u obliku "motu proprio" (na vlastitu inicijativu) Papa naglašava da Crkva "voli sve svoje sinove, ali skrbi i brine s posebnom pažnjom o onima koji su najslabiji i nemoćni".

'Zagovara nultu toleranciju prema seksualnom zlostavljanju'

"Stoga bi svećenici, a posebno biskupi, trebali iskazati osobitu marljivost i ustrajnost u zaštiti najslabijih među onima koji su im povjereni na brigu", napisao je Papa. Od početka svog pontifikata zagovara nultu toleranciju prema seksualnom zlostavljanju djece i ranjivih skupina. Nakon pisma, na svom Twitter računu je napisao: "Počujmo krik žrtava i onih koji pate, neka ne bude obitelji bez doma i djeteta bez djetinjstva".

Image
BROJ FOLLOWERA RAPIDNO RASTE: /

Papa Franjo otvorio Instagram profil

Image
BROJ FOLLOWERA RAPIDNO RASTE: /

Papa Franjo otvorio Instagram profil

Play ponuda
Play ponuda