POTREBNO JE... 2 šalice glatkog brašna 2 žličice praška za pecivo 1 žlica smeđeg šećera 2 žličice mješavine začina za medenjake ili cimeta vanilin šećer 1½ šalice mlijeka 1 šalica pirea od buče 1 jaje 1 žlica ulja po želji javorov sirup
NAČIN PRIPREME Najprije napravite pire od buče: kriške buče ogulite i narežite na veće kocke (ili na tržnici kupite već narezanu), stavite ih na lim obložen papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 170 stupnjeva oko 45 minuta. Kad se ohladi, izmiksajte u pire. U velikoj posudi pomiješajte brašno, šećer, vanilin šećer i začine. Potom u drugoj posudi razmutite mlijeko, pire od buče, jaje i ulje. Tu smjesu ulijte u mješavinu suhih sastojaka pa promiješajte. Na srednje jakoj vatri ugrijte tavu pa pecite manje deblje palačinke; za svaku uzmite otprilike ¼ šalice smjese. Pecite dok se na površini ne pojave mjehurići, a rubovi počnu tamnjeti. Okrenite ih pecite dok i ta strana ne posmeđi. Palačinke po želji poslužite lagano nakapane javorovim sirupom. Dostatno za 20 palačinki Ako ste napravili pire od buče, skuhajte i juhu: na šalicu pirea umiješajte po 1½ šalice temeljca i ¼ šalice vrhnja za kuhanje pa po ukusu začinite solju, paprom, čilijem u prahu, mljevenim kuminom i muškatnim oraščićem