Da nam je „staro normalno“ i da je sve moglo biti onako kako smo planirali, ovo bi priopćenje bilo poslano iz prelijepog Šibenika gdje je krajem svibnja Hrvatska Lutrija trebala biti domaćinom 11.-og Kongresa Udruženja europskih lutrija (The European Lotteries) te Summita Udruženja svjetskih lutrija (World Lottery Association). Kongres bi u normalnim uvjetima okupio gotovo 1000 sudionika iz cijelog svijeta. No, promijenjena stvarnost i nove okolnosti primorale su nas na održavanje posebnog virtualnog eventa, Generalne skupštine EL, koji se održao 4. lipnja 2021. godine.

Posebna gošća bivša predsjednica

Posebna gošća ovog događanja bila je 4. predsjednica RH i aktualna članica Međunarodnog olimpijskog odbora, gospođa Kolinda Grabar Kitarović, a u svom se uvodnom obraćanju osvrnula na ulogu nacionalnih lutrijskih organizacija u financiranju različitih društveno korisnih djelatnosti:

„U financiranju lokalnog sporta, važnu ulogu ima društvena odgovornost kompanija, a osobito nacionalnih lutrija koje generiraju potrebna sredstva priređivanjem igara na sreću. Posebno važan doprinos u tome daju članice Udruženja europskih lutrija, koje u proračune svojih država uplaćuju više od ukupno 30 milijardi eura, što je 20 posto proračuna Europske komisije. Čak 80 posto svoje zarade lutrije preraspodjeljuju drugim gospodarskim i društvenim čimbenicima, od čega sport dobiva više od milijardu i pol eura godišnje.

U trenutku kada svi zajedno polako izlazimo iz ovog teškog razdoblja globalne pandemije Covida-19, u kojem smo svi bili izvrgnuti pojačanom stresu, sport dobiva veću važnost nego ikada. Vjerujem da je upravo element igre čvrsta poveznica između nacionalnih lutrija i sporta, koja će se i dalje ne samo održavati, nego i jačati. Snažno podržavam ulogu nacionalnih lutrija u financiranju sporta, a sigurna sam da na tom polju ima prostora i za nove ideje i modele suradnje. Veselim se što ću u svemu tome i sama dati svoj doprinos.“

Pandemija i potres

Posebnost ovog događanja za Hrvatsku Lutriju, kao suorganizatora, je i činjenica da je predsjednik uprave Hrvatske Lutrije, gospodin Mario Musa, od 4. lipnja i član Izvršnog odbora EL-a: „Od samog početka svog mandata punu podršku dajem udruženju europskih lutrija te inicijativama koje ono provodi. Izuzetno sam ponosan na to da je uloga jedne relativno male nacionalne lutrije u svjetskim okvirima, Hrvatske Lutrije, prepoznata i u međunarodnim krugovima te da se dugogodišnji trud mene i mog tima, cijeni i van granica lijepe naše. EL je najveća i najreprezentativnija organizacija u području igara na sreću koja okuplja lutrije cijele Europe. Istovremeno, udruženje štiti interese nacionalnih lutrija, omogućuje stjecanje znanja kao i dijeljenje i istraživanje najboljih praksi u industriji igara na sreću, a na prvo mjesto i prije svih ostalih interesa, stavlja zaštitu igrača i odgovorno priređivanje igara.

Financiranje iz sredstava nacionalnih lutrija predstavlja značajan dio prihoda koji omogućuje održivo poslovanje, a nacionalni priređivači igara na sreću godišnje u Europi sufinanciraju sportske, obrazovne, kulturne i druge programe vrijedne više od 21 milijarde eura. U skladu s time i ovom je prilikom Udruženje europskih lutrija dodijelilo donaciju od 5.000 €, koja će po izboru počasne gošće, gđe. Kolinde Grabar Kitarović, biti uplaćena Odbojkaškom klubu „Petrinja“. Riječ je o klubu koji od 2007. godine uspješno djeluje u 7 dobnih kategorija te okuplja oko stotinjak članova, dječaka i djevojčica.

„Iza nas je vrlo teška godina jer nam je pandemija onemogućila treniranje i daljnja natjecanja, a uz to je i našu Petrinju zadesio razoran potres zbog kojeg u gradu ne postoji više niti jedna upotrebljiva sportska dvorana. Zbog toga smo primorani trenirati u dvoranama u okolici Petrinje te smo za potrebe prijevoza igrača uzeli na leasing kombi vozilo. Stoga, ćemo ovu vrijednu donaciju utrošiti na otplatu dijela leasing ugovora, a dijelom za uređenje naših terena za odbojku na pijesku koje članovi našeg kluba koriste u ljetnim mjesecima. Vjerujem da će ova nesebična donacija vratiti našim članovima nadu u bolju i sretniju budućnost u našem gradu, a klubu osigurati lakšu prilagodbu cjelokupnoj situaciji i ujedno doprinijeti postizanju što boljih rezultata u narednim natjecateljskim sezonama. Još jednom, od srca, zahvaljujemo na prepoznavanju potreba našeg kluba koji u ovim teškim okolnostima, našim članovima, pruža odmak od tmurne svakodnevnice“ – izjavila je ovom prilikom tajnica Odbojkaškog kluba Petrinja, gospođa Anabela Kunert.