Zaposlite ruke malih i velikih te umjesto umjetnih boja za uskršnja jaja iskoristite namirnice koje imate u hladnjaku.
Postupak:
1. Položite jaja u jednom sloju u posudu za kuhanje. Dodajte vodu do razine na kojoj će prekriti sva jaja. 2. Dodajte jednu čajnu žlicu octa. 3. Dodajte biljni materijal za bojanje jaja. Što više biljnog materijala stavite, to će biti intenzivnija boja. 4. Prokuhajte vodu. 5. Smanjite temperaturu i kuhajte oko 15 minuta. 6. Ako ste zadovoljni bojom, izvadite jaja iz posude. 7. Želite li intenzivniju boju, privremeno uklonite jaja iz tekućine. Filtrirajte boju preko filtera za kavu, prekrijte jaja filtriranom bojom i ostavite da stoji preko noći u hladnjaku. 8. Prirodno obojena jaja neće se sjajiti, stoga, ako želite postići ovaj efekt, kad se jaja potpuno osuše, premažite ih uljem za kuhanje ili komadićem slanine.
Boje:
Ljubičasto plava - cvjetovi ljubičica, manja količina ljuski crvenog luka (prokuhanih), čaj od hibiskusa, crveno vino
Plava - konzervirane borovnice, listovi crvenog kupusa (prokuhani), sok crnog grožđa
Zelena - listovi špinata i koprive (prokuhani), tekući klorofil
Zelenkasto žuta - kore žute jabuke sorte Zlatni delišes (prokuhane)
Žuta - kore naranče ili limuna (prokuhane), mrkva (prokuhana), sjemenke celera (prokuhane), mljeveni kumin (prokuhan), mljevena kurkuma (prokuhana), čaj od kamilice, zeleni čaj
Zlatno smeđa - sjemenke kopra
Smeđa - jaka crna kava, instant kava, ljuske crnog oraha (prokuhane), crni čaj
Narančasta - ljuske žutog luka (prokuhane), kuhana mrkva, čili prah, paprika
Roza - Cikla, sok od brusnica ili svježe brusnice, maline, sok crnog grožđa, sok ukiseljene cikle
Crvena - veća količina ljuski crvenog luka (prokuhanih), konzervirane trešnje sa sokom, sok od rajčice, maline, crveni radič, savjetuje Biologija.com.hr.