ZNATE LI ŠTO JEDETE? / Hrvatska je postala poljska 'kanta za otpatke', a ponekad se i otvoreno krši zakon

Dok je hrvatska piletina na cijeni diljem Europe, Hrvati mahom jedu jeftiniju, ali daleko nekvalitetniju uvezenu, često i bez ikakve deklaracije pa i roka trajanja.

10.11.2016.
7:10
PIXSELL/Ilustracija, Robert Anic
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Iako im piletina već na prvi pogled ne ulijeva povjerenje, preblijeda je, s ostacima perja, neskinutom kožom na vratu, a kad je donesu kući, nerijetko i čudnog mirisa, kad je u pitanju cijena od 12,89 ili 13,99 kuna za kilogram, čini se, sve ograde potrošača padaju u vodu, prenosi Večernji list.

Dapače, na rinfuzi najčešće nema ni deklaracije ni bilo kakvih podataka o zemlji podrijetla ili roku trajanja. Slabu kupovnu moć građana stranci koriste kako bi nabili dampinške cijene i pritom uništili našu peradarsku industriju, ali i zdravlje.

U Hrvatskoj utapaju robu

Hrvatska je prošle godine izvezla piletine i drugih peradarskih proizvoda u vrijednosti od 269 milijuna kuna. No kad je u pitanju domaće tržište, na EU-ovu tržištu koje je, kad je riječ o pilećem mesu, neto izvoznik i druge članice plivaju u viškovima, a u Hrvatskoj najlakše mogu “utopiti” svoju robu.

Iz Italije uvozimo pureće batke i zabatke, koji su u maloprodaji već za 12,79 kn/kg, jer Talijani uglavnom kupuju pureća prsa. Viškovima svježe piletine zatrpavaju nas pak Poljaci, koji su zbog hiperprodukcije u Europi prestigli Nijemce i Francuze. U lanjskom uvozu teškom 353 milijuna kuna ili 23 tisuće tona svih vrsta peradi, od koje je oko polovice namijenjeno preradi, oko 6000 tona ili oko pet milijuna poljskih pilića završilo je na hrvatskom roštilju, u rinfuzi kao pileći bataci i zabatci s dijelom leđa...

Uvoz iz Poljske raste

Direktor Croatiastočara Branko Bobetić kaže kako je u prvih šest mjeseci ove godine uvezeno 15 posto više poljske piletine nego lani u istom razdoblju, pri čemu treba imati na umu da se već na prvi pogled ne može mjeriti s domaćom piletinom jer na nisku cijenu uvozne utječe i način obrade, je li proizvedena prema najboljim proizvođačkim praksama i standardima, kako je uzgajana i hranjena...

Bobetić ne dvoji kako su domaći pilići i nutritivno vredniji i kvalitetniji, a na tržište dolaze samo 12 do 24 sata od klanja. Rok trajanja rasječene piletine, kakvu naši proizvođači uglavnom pakiraju na podlošku, u prosjeku je tjedan dana, svježih pilića tri-četiri dana, te se opravdano postavlja pitanje kad su uvozni pilići zaklani, koliko su putovali do RH, kako su skladišteni, transportirani i utječe li na njihovu cijenu i činjenica da su možda i pred istekom roka trajanja.

Piletina brzo postaje opasna

Stručnjaci upozoravaju kako je opasno jesti piletinu već dan-dva nakon isteka roka trajanja. Pileće meso često se stavlja u vruću vodu nakon klanja kako bi se lakše očerupalo, što ubrzava rast bakterija.

Iz Vindije, koja je vlasnik Koke, kažu kako oni svoju konkurentnost temelje na kvaliteti, a ne na cijeni. Sustav sljedivosti od farme do stola omogućava im proizvodnju u skladu s potrebama i očekivanjima potrošača, a sigurnost njihovih proizvoda, zakonitost i kvalitetu jamči i više od 100.000 godišnjih kontrola u vlastitom mikrobiološkom i kemijskom laboratoriju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali