Play ponuda

Zbog stečaja mnogi plaču, ali njima donosi masnu lovu

shimmer fallback

Stečajevi su opet u modi. Novi ministar financija najavljuje da će čak 20.

30.12.2011.
17:20
Play ponuda

Prema najavama novog ministra financija Slavka Linića, čak 20.000 tvrtki mora u stečaj! Osječki stručnjak za stečajeve, doc. dr. sc. Domagoj Sajter takvu sudbinu, prognozira za čak 35.400 subjekata.

"Velik broj njih su fiktivne tvrtke, bez zaposlenih, dugoročno su blokirane i treba ih - da tako kažem - administrativno pokopati", kaže Sajter.

Bolni, ali neizbježni rez

Najave o masovnim stečajevima mogle bi za sobom povući povećane potrebe za stečajnim upraviteljima. Sajter kaže kako je to politička odluka - da li će se to klupko problema rasplesti.

"Prije ili kasnije, netko će se morati prihvatiti tog bolnog no neizbježnog reza", kaže Sajter. I među mladim visokoobrazovanim Đakovčanima sve je veći interes za polaganje stručnog ispita za stečajnog upravitelja.

Prijavio ga je i mr. ekonomije Goran Soldo (27) koji kaže, kako njegovim stopama namjerava još njegovih kolega. Iako je angažiran na četiri strane - radi u Pošti, na Ekonomskom fakultetu u Osijeku, vlasnik je privatne tvrtke, a tu su i stranačke obveze, odlučio je proširiti vidike i polaganjem ispita za stečajnog upravitelja.

"Kao mlad čovjek u tome vidim novu priliku, izazov za nova znanja koja bi u budućnosti mogla biti adekvatno i vrednovana. U današnjem suvremenom svijetu čovjek se mora razvijati u svakom segmentu", rekao je Soldo za Glas Slavonije, ne skrivajući da su ga na ovu odluku nagnale i najave o budućnosti masovnih stečajeva.

Koliko zaradi stečajni upravitelj?

Počesto stigmatizirano zvanje stečajnog upravitelja u javnosti se smatra unosnim poslom pa pri svakom novom stečaju javnost 'golica' pitanje koliko je plaćen stečajni upravitelj.

Definirano je to Uredbom o kriterijima i načinu obračuna i plaćanja nagrada stečajnim upraviteljima iz 2003. Stečajni upravitelj dobiva nagradu unovčenjem stečajne mase. Ima pravo na nagradu za izvršene poslove stečajno upraviteljske službe, uz naknadu za troškove. Visinu nagrade, u vrijeme zaključenja stečajnog postupka, određuje stečajni sudac uzimajući u obzir opseg poslova i rad stečajnoga upravitelja te vrijednost unovčene stečajne mase.

Konačna nagrada stečajnom upravitelju obračunava se primjenom tablice vrijednosti unovčene stečajne mase i postotaka, a ograničava se na maksimalni iznos od 300.000 kuna. Prema toj tablici, nagrada stečajnom upravitelju u slučaju kada je vrijednost unovčene stečajne mase 1.000-10.000 kuna je 15-20 posto, od 10.000 do 100.000 kuna 10-15 posto, od 100.000 do 500.000 kuna 7 do 10 posto, 500.000 do 2,000.000 kuna 5-8 posto, od 2 do 3 milijuna kuna 2-5 posto, a u slučaju da je unovčena stečajna masa preko 3 milijuna kuna za svakih daljnjih milijun kuna obračunava se nagrada u visini od 1 posto (10.000 kuna).

Cijena ispita nije mala

Ispit za stečajnog upravitelja može polagati osoba sa završenim sveučilišnim studijem u trajanju od najmanje 4 godine. Prijava za polaganje podnosi se Ministarstvu pravosuđa. Cijena za polaganje jednog ispita je 1.350, a za popravni 580 kuna. U Ministarstvu pravosuđa navode kako je stručni ispit za stečajnog upravitelja od 2007. do 2011. položio 61 kandidat, a da je ukupno u Hrvatskoj ima više od 200.

Play ponuda
Play ponuda