Zbog božićnica i regresa Vladu čeka 240.000 tužbi

shimmer fallback
19.3.2010.
10:22

Regres u iznosu od 1.250 kuna nešto više od 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama treba dobiti u lipnju, no novca za isplatu nema. Posve otvoreno to je u u srijedu navečer poručio Ivan Šuker, ministar financija i potpredsjednik Vlade gostujući u emisiji Dossier.hr.

Iz konstatacije da novca za regres i božićnice nema, jasno je da ta materijalna prava 240 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama Vlada kao poslodavac ne namjerava isplatiti. Međutim, sa sindikatima se o tome još uvijek nije razgovarano, što je potvrdio i Šuker.

"To je pravo koje svaki zaposleni treba konzumirati. Tužit ćemo poslodavca", kaže Spomenka Avberšek, predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva, piše Novi list.

Pregovori na razini reality showa

Kao i ostali predstavnici sindikata državnih i javnih službi, i ona je iznenađena načinom komunikacije Vlade. Umjesto da se o tim pravima razgovara i pregovara sa sindikatima, Vlada ih o svojim namjerama izvještava putem javnosti.

"To je vrlo neozbiljno od jednog ministra. S ovim su prešli sve granice ozbiljnosti i odgovornosti", kaže Avberšek, dok Siniša Kuhar, glavni tajnik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika, komentira da s Vladom sindikati pregovaraju "na razini reality showa".

Temeljni kolektivni ugovor (TKU) za javne službe istječe u srpnju, dok onaj za državne službe vrijedi do 2012. godine. Kako se regres isplaćuje u lipnju, tako se Vlada ne može pozvati na eventualno nepostojanje TKU-a.

"O visini regresa Vlada RH i sindikati javnih službi pregovarat će svake godine u postupku donošenja prijedloga državnog proračuna, s time ako se dogovor ne postigne, regres iznosi najmanje onoliko koliko je bila zadnja isplata regresa u visini koja proizlazi temeljem ugovora između Vlade i sindikata", stoji u TKU-u, iz čega proizlazi da bi u ovoj godini iz proračuna trebalo isplatiti po 1.250 kuna regresa i božićnice.

Tijekom prošlog tjedna ustanove, kako u javnim tako i u državnim službama, pripremale su podatke o svim materijalnim izdacima koje radnike pripadaju temeljem TKU ili kolektivnih ugovora pojedinih službi. Vlada, naime, priprema teren za pregovore sa sindikatima oko rezanja materijalnih prava.

Avberšek poručuje da su sindikati i te kako svjesni gospodarske situacije u zemlji, ali Vlada uštede treba ostvariti i u javnim poduzećima.

Prethodni članak:

arti-201003170780006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali