Trgovci, oprez: Mogli biste platiti kazne od 30.000 kuna!

Ako trgovac maloljetniku proda cigarete ili alkohol i u tome ga uhvati inspekcija, neće mu biti zabranjeno sveobuhvatno obavljanje djelatnosti, nego samo prodaja alkohola ili duhanskih proizvoda.

19.12.2013.
8:52

Prijedlog je to koji nalažu izmjene i dopune Zakona o trgovini, koji se nalazi u javnoj raspravi, piše Glas Slavonije.

Prekrši li trgovac zakon, u roku od pet dana u državni proračun mora uplatiti kaznu od 30.000 kuna. Ne učini li to, dan nakon isteka roka za dostavu dokaza, rješenje će se provesti pečaćenjem ili na drugi pogodan način.

Usmeno rješenje o zabrani obavljanja djelatnosti, odnosno ispravljanju utvrđenih nedostataka u roku od pet dana, ne odnosi se samo na prodaju alkoholnih pića, duhanskih proizvoda ili robe pornografskog sadržaja, osim tiskovina, osobama mlađim od 18 godina. Takvo usmeno rješenje moći će se, među ostalim, izreći i ako se djelatnost obavlja bez registracije, odobrenja ili dozvole, ako se trgovina na veliko određene robe ne obavlja u posebno uređenim i opremljenim skladištima, ako inspektoru ili drugoj nadležnoj osobi trgovac ne osigura isprave o stanju robe u prodajnom objektu ili trgovac učini neku radnju koja se smatra nepoštenim trgovanjem.

U praksi to primjerice znači da trgovac uhvaćen kako maloljetniku prodaje cigarete ili alkohol pet dana neće smjeti trgovati tim proizvodima.

http://www.glas-slavonije.hr/220333/1/Za-prodaju-cigareta-ili-alkohola-djeci---kazna-od-30-tisuca-kuna

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali