Tko je sve među multimilijunašima iz Hrvatske?

Premda teška gospodarska kriza već godinama trese zemlju, u Hrvatskoj trenutačno živi čak 260 multimilijunaša čija ukupna imovina vrijedi velikih 30 milijardi dolara!

29.9.2012.
17:25
VOYO logo

Donja granica za ulazak na tu listu osobno je bogatstvo od najmanje 30 milijuna američkih dolara. Pri tome nije važno je li tih 173 milijuna kuna u dionicama, nekretninama ili, recimo, umjetninama – bitno je da ukupna vrijednost svega što se posjeduje prelazi već spomenutih 30 milijuna dolara. Zanimljivo, Hrvatska sa 260 multimilijunaša zauzima vrlo visoko 23. mjesto u Europi. Od zemalja bivše Jugoslavije nitko nam nije ni do koljena – najbliža je Srbija sa 90 multimilijunaša, dok ih u Sloveniji živi "samo" 70.

Gabrić: Ja sam na pola puta do ulaska u taj klub

Da su u tom prestižnom "klubu 30 plus" Ivica Todorić, Emil Tedeschi ili Ante Vlahović, poznato je već godinama, a među onima za koje se pretpostavlja da su "teži" od 30 milijuna dolara još su neki poznati Hrvati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Ja sam negdje na pola puta do ulaska u taj klub. Klinika mi vrijedi oko sedam milijuna eura, a još dva, tri milijuna vrijedi oprema. No, kako sam vratio tek dvije petine kredita, klinika je u vlasništvu leasing kuće. Budući da sam sve uložio u biznis i nemam vile ili drugog luksuza, moje ukupno bogatstvo još nije blizu granice od 30 milijuna dolara", rekao je za Večernji listNikica Gabrić, vlasnik poliklinike Svjetlost. Da klubu najbogatijih trenutačno ne pripadaju tvrde metkovski gradonačelnik Stipe Gabrić Jambo, vlasnik Munje i bivši šef HUP-a Ivan Miloloža te bivši potpredsjednik Vlade Ivan Domagoj Milošević.

Jurčić: U Hrvatskoj ima pedesetak milijunaša

Ekonomist Ljubo Jurčić kaže da takva istraživanja treba uzimati s rezervom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Mnoga takva istraživanja često nisu relevatna, posebice jer hrvatsko tržište kapitala nije do kraja uređeno i transparentno - kaže za Glas Slavonije Jurčić i dodaje: "Vidio sam istraživanje Wealth X-a i mislim da se ono temeljilo na procjeni, a ne na realnim pokazateljima. No, smatram kako i nisu daleko od istine, jer prema mom mišljenju u Hrvatskoj ima pedesetak milijunaša s prihodima od tržišta kapitala i stotinjak milijunaša u gospodarstvu, bilo da je riječ o vlasnicima, dioničarima ili menadžerima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo