VRIJEME JE ZA NOVU KARIJERU: / Najbolji poslovi za koje nikada niste čuli

Ako ste željni promjene posla ove godine evo nekoliko dobro plaćenih, brzo rastućih zanimanja koji još nisu postali mainstream.

18.7.2015.
10:13
Thinkstock

"Kako se odmičemo od konvencionalnih poslova i idemo sve više prema informatičkom gospodarstvu raste broj mogućnosti za zaposlenike da prebace svoje vještine u naizgled posve nepovezana zanimanja," kaže Stephanie Thomas, sa Instituta za kompenzacijske studije sa Sveučilišta Cornell.

Uz to, i titule profesija postaju sve raznolikije, kaže Scott Dobroski, analitičar poslovnih trendova u Glassdooru, on-line stranici za procjenu poslodavaoca. "Poslodavci traže inovativne načine poslovanja te stoga spremnije (daju novac) potpuno novim zanimanjima", kaže.

Dakle, ako tražite promjenu evo nekoliko dobro plaćenih poslova koji su još 'ispod radara', te traže nove zaposlenike.

1. Ako ste: administrator u zdravstvu ili poslovna tajnica, razmislite o zapošljavanju kao... TEHNOLOG U NUKLEARNOJ MEDICINI

Što je to: ne dajte da vas titula uplaši, posao traži samo diplomu više škole, nije potreban medicinski fakultet. Ovaj zdravstveni radnik upravlja specijaliziranom opremom poput CT i PET skenera, gama kamera i sličnih uređaja koje liječnici i kirurzi koriste za dijsgnozu i planiranje tretmana.

Koje su vještine bitne: obraćanje pažnje na detalje i dobre međuljudske vještine - već važan dio vašeg trenutačnog posla - su najbitniji. Tehnolozi u nuklearnoj medicini moraju slijediti upute do posljednjeg slova kada rukuju uređajima. Čak i najmanja pogreška može rezultirati pretjeranom izloženošću radijaciji. Matematičko i/ili znanstveno iskustvo je plus.

Zašto raste: "Poslovi koji kombiniraju medicinu i tehnologiju brzo se razvijaju," kaže John Reed, viši izvršni direktor u IT firmi Robert Half Technology.

Potrebno obrazovanje: diploma dvogodišnje više škole i akreditacijski program u trajanju od jedne do četiri godine.

Projekcije rasta posla do 2022: 20%

2. Ako ste mehaničar, električar ili popravljate računala, razmislite o zapošljavanju kao... SERVISER MEDICINSKE OPREME

Što je to: netko tko instalira, održava i popravlja zdravstvenu opremu. Ali s obzirom na osjetljivu narav zdravstvene tehnologije, potrebne su specijalizirane vještine. Njih se može steći dvogodišnjim tečajem biomedicinske tehnologije ili inžinjeringa; zaposlenici koji upravljaju manje kompliciranom zdravstvenom opremom (poput električnih kolica ili bolničkih kreveta) tipično mogu sve naučiti uz rad.

Koje su vještine bitne: rješavanje problema, spretnost, analitičko razmišljanje i tehnička stručnost - vještine koje već posjedujete - dovoljne su za učinkovitog servisera medicinske opreme.

Zašto raste: povećani zahtjevi za zdravstvenu skrb potiču rapidan rast ove djelatnosti.

Potrebno obrazovanje: tipično diploma dvogodišnje više škole za biomedicinsku tehnologiju ili inžinjering.

Projekcije rasta posla do 2022.: 30%

3. Ako ste IT stručnjak, programer ili web-developer, razmislite o zapošljavanju kao... STRUČNJAK ZA DIGITALNE RIZIKE

Što je to: da bi spriječili krađu podataka, i bolje zaštitili osjetljive informacije o svojim klijentima i mušterijama, poslodavci pojačavaju svoju cyber zaštitu. Stručnjak za digitalne rizike proaktivno procjenjuje rizike i primjenjuje sigurnosne mjere.

Koje su vještine bitne: vaš analitički um, poznavanje računala i vješto rješavanje problema dobro pašu u u osnovnu odgovornost stručnjaka za digitalne rizike - nadmudrivanje cyberzlikovaca.

Zašto raste: nedavna hakiranja velikih kompanija poput Sonya ili Targeta uključila su uzbunu i kod drugih. "Bez obzira na vrstu ili veličinu, ako imate osjetljive informacije o svojim klijentima morate pažljivo promatrati odakle sve dolaze prijetnje," kaže Thomas iz Cornella.

Potrebno obrazovanje: dvo- ili četverogodišnji studij IT-a i certifikat digitalnog analitičara. Vjerojatno ćete trebati proći i trening program procjene rizika.

Projekcije rasta posla: ovo je toliko novo da specifični podaci još ne postoje, ali do 2017. barem će trećina većih poslodavaca s digitalnom komponentom zapošljavati stručnjaka za digitalne rizike.

4. Ako ste nutricionist, savjetnik za rehabilitaciju ili atletski trener, razmislite o zapošljavanju kao... SAVJETNIK ZA ZDRAVLJE I WELLNESS

Što je to: iako su prije zaposlenike slale u wellness centre, sve više firmi danas zapošljava domaćeg stručnjaka da pruži potrebne savjete i usluge, kaže Brie Reynolds, direktor on-line sadržaja na FlexJobs.com, gdje je došlo do naglog rasta potražnje za ovim zanimanjem. Savjetnik radi sa zaposlenicima individualno kako bi procijenio osobne zdravstvene probleme i kreirao programe najprikladnije svakom zaposleniku osobno.

Koje su vještine bitne: jednostavno govoreći, morate biti dobri s ljudima. Vaša sposobnost da dođete u dodir s drugim ljudima i motivirate ih da promjene svoje ponašanje i način života dobro će doći kada budete promovirali zdraviji život kolegama iz firme.

Zašto raste: poboljšanje zdravstvenog stanja zaposlenika ne smanjuje samo zdravstvene troškove već i pojačava zadovoljstvo na radu, ključni sastojak u zadržavanju talentiranih ljudi. Neki poslodavci nude i financijske poticaje za postignuća u zdravom življenju - bolje zdravstveno osiguranje za ljude koji smanje težinu, prestanu pušiti ili smanje krvni tlak, između ostalog.

Potrebno obrazovanje: četverogodišnji studij i certifikat stručnjaka za zdravstveno obrazovanje.

Projekcije rasta posla do 2022.: 21%

5. Ako ste poslovni savjetnik, razmislite o zapošljavanju kao... INDUSTRIJSKO-ORGANIZACIJSKI PSIHOLOG

Što je to: kompanije zapošljavaju industrijsko-organizacijske psihologe da poboljšaju radnu učinkovitost, zadovoljstvo poslom i treniranje vještina. Ta osoba je odgovorna za razvijanje i upravljanje raznim programima, uključujući sustave zapošljavanja i mjerenje performanci.

Koje su vještine bitne: vaša sposobnost procjene organizacijske strukturalne učinkovitosti dobro će vam doći u ovom poslu. Kao i vi, i industrijsko-organizacijski psiholog mora dobro surađivati s korporativnim klijentima da identificira mjesta za poboljšanja i povećanu profitabilnost.

Zašto raste: iako nije nova, ova manje poznata profesija na vrhu je popisa najbrže rastućih zanimanja. To zahvaljuje sjajnim rezultatima; istraživanja su pokazala da sjajno potiču učinkovitost.

Potrebno obrazovanje: fakultetska diplomat

Projekcije rasta posla do 2022.: 53%

Možda će te zanimati

SVE TAJNE ZAGREBAČKE STRIPTIZETE /

'Političari su izuzetno neugodni, stalno dobivam bizarne ponude. Jedna je bila posebno jeziva...'

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali