Europski povjerenik za zdravlje i sigurnost hrane Vytenis Andriukaitis najavio je stupanje na snagu mjera za oznacavanje prehrambenih proizvoda koje ce na prvo mjesto staviti potrosaca.
U priopcenju na sluzbenim stranicama Europske komisije stoji kako ce ovo dovesti do jasnijeg i tocnijeg informiranja o sadrzaju hrane i pomoci potrosacima u tome da donesu svjestan izbor o tome sto jedu.
Novim pravilima oznacavanja, koja ce se poceti primjenjivati od 13. prosinca 2014., osigurat ce se bolje informiranje potrosaca o identitetu i nacinu proizvodnje prehrambenih proizvoda.
Vece, jasnije i preglednije
Oznake na prehrambenim proizvodima morat ce biti otisnute u fontu unaprijed odredene minimalne velicine, s jasnijim pregledom sadrzaja alergena i hranjivih vrijednosti.
U skladu s novim pravilima trgovci ce na oznakama za odmrznute proizvode morati navoditi informacije o sirovinama za proizvodnju biljnih ulja i masti te ce se postroziti pravila o "imitacijama hrane" uvodenjem zahtjeva za navodenje podataka o zamjenskim sastojcima.
Za meso i riblje proizvode ce se takoder, prema potrebi, navoditi informacije o zamrzavanju ili prvom zamrzavanju ako je kolicina dodane vode veca od 5 % mase proizvoda, o upotrebi bjelancevina podrijetlom od druge zivotinjske vrste te o mesnim i ribljim proizvodima koji su dobiveni spajanjem razlicitih komada.
Tijekom 2015. godine u planu je izrada jedinstvenog registra EU u kojem ce gradani i poduzetnici moci pretrazivati sva pravila EU i pravila u pojedinim clanicama kad je rijec o oznakama na hrani.