Uskoro stiže nestašica ovog ploda i tu se ne može ništa učiniti

Rebro čokolade, čokoladna torta, kolači s preljevom od čokolade...

11.11.2013.
7:08
VOYO logo

Svijet će u sljedećih sedam godina, zbog sve veće potražnje, ostati bez kakaa, a vodeći proizvođači slastica tu ne mogu ništa učiniti. Na svijetu jednostavno nema dovoljno plantaža kakaovca koje bi mogle udovoljiti potražnji čokoladne industrije.

Treba dvostruko više

"Znamo da slijedi nestašica kakaa i tu ne možemo ništa učiniti. Svjetska proizvodnja trebala bi biti točno dvostruko veća nego što je danas da bi se čokolada i dalje mogla nesmetano proizvoditi", kaže londonski kušač čokolade i ekspert za konditorsku industriju Angus Kennedy. Problem je prije svega u tome da uzgajivači kakaovca ne vide u ovome trenutku nikakvu računicu za nove nasade jer do prvog ploda trebaju proći četiri godine, a za to vrijeme oni nemaju prihod. Industrija čokolade izračunala je čak i datum kad će kakao na svjetskom tržištu postati gotovo nedostupan, a to je 2. listopada 2020. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kinezi 'otkrili' vino

"Imamo dotad još sedam godina, a industrija se već počela prilagođavati. Pravit će čokolade s većim udjelom žitarica ili lješnjaka, do kojih je lakše doći. Ipak, nestašica je neizbježna", kazao je Kennedy.

Slična je situacija i s kokosom, još jednim vrlo popularnim sastojkom slastica. Dok potražnja za kokosom raste otprilike 10 posto godišnje, proizvodnja je čak pet puta sporija. Poseban problem predstavlja činjenica da su kokosove palme u pacifičkom obruču starije od pedeset godina, te da je njihova rodnost samo upola od one kakva bi trebala biti. Umjesto po 100 kilograma kokosovih oraha, one danas u prosjeku rađaju samo 40 do 50 kilograma ploda.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz ove dvije sirovine za konditorsku industriju, još jedan proizvod postat će gotovo skupocjena roba – vino. Naime, potražnja za vinom sve je veća, pogotovo otkad su Kinezi 'otkrili' taj napitak i prerasli u jedno od glavnih vinskih tržišta. Samo tijekom 2012. godine potražnja za vinom nadmašila je dotadašnji rekord za otprilike 300 milijuna sanduka butelja. Ipak, ovaj rast potražnje koliko-toliko prati i rast proizvodnje, pa je tijekom 2013. godine proizvedeno 281 milijun hektolitara vina, otprilike 10 posto više nego što je proizvedeno prošle godine. Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
nedelja
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo