Upozorenje guvernerima: Pazite na cijene!

24.1.2011.
15:40
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Jean-Claude Trichet, čelnik Europske središnje banke, ostaje pri stajalištu da je najbolji put oporavka gospodarstva u eurozoni onaj proračunskih ušteda i upravljanja inflatornim pritiscima.

''Sve središnje banke u razdobljima obilježenima pritiscima na jačanje inflacije, izazvanim rastom cijena roba, moraju biti vrlo oprezne kako bi se spriječio efekt prelijevanja na domaće cijene'', kazao je Trichet.

Čini se da je time čelnik ECB-a pokušao obuzdati inflatorna očekivanja. Radnici suočeni s rastom cijena roba u duljem razdoblju mogli bi zauzvrat zahtijevati povećanje plaća.

Trichet je nadalje kazao da neće dopustiti da slabosti u gospodarstvima Irske i Grčke odgode povećanje ključnih kamatnih stopa ako cjenovna stabilnost bude dovedena u pitanje.

Iako mjere štednje u Irskoj i Grčkoj, kao i drugdje, povećavaju nezaposlenost, Trichet odlučno odbacuje kritike poput onih iz Ujedinjenih naroda koji su prošli tjedan upozorili da bi proračunske mjere mogle izazvati novu gospodarsku krizu u Europi.

Sjedinjene Države, uz potporu čelnika američke središnje banke Fed Bena Bernankea, odlučile su se za pakete poticaja kako bi potpomogle oporavak gospodarstva, za razliku od nekih europskih gospodarstava koja muku muče s izlaskom iz krize.

''Nije na meni da dijelim savjete ostalim razvijenim gospodarstvima'', kazao je Trichet, a prenosi Business.hr.

Vezani članci:

arti-201011110033006 arti-201007050309006

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali