U SLAVONIJI SE GRADI 10 MILIJUNA EURA VRIJEDNA TVORNICA: / 'Otvara se oko 100 radnih mjesta, s dobrim i redovitim primanjima'

Image
Foto: Ilustracija: Profimedia

'Puno je radnika, puno bagera i kamiona, puno je prometa ovih dana u Babinoj Gredi, selo je živnulo', zadovoljan je načelnik

28.6.2019.
17:35
Ilustracija: Profimedia
VOYO logo

Već početkom iduće godine, Babina Greda mogla bi postati važan metalski centar u Hrvatskoj, zahvaljujući tvornici koja će prozivoditi autodijelove za TMD gupaciju iz Gadačca u susjednoj BiH. Intermetal, investor za pogon, čija bi proizvodna hala trebala biti gotova već u rujnu također je iz BiH, a tvornica bi trebala početi s proizvodnjom već 2020.

"Ono o čemu smo govorili i što se činilo jako daleko došlo je do realizacije. Završetkom radova planira se otvoriti približno sto radnih mjesta, a redovita i dobra primanja za brojne obitelji puno će značiti. Pozitivno će se odraziti i na percepciju Babine Grede, kao mjesta poželjnog za ulaganje i ugodnog za življenje. Ovim se korakom otvara nova perspektiva naše općine i vjerujem da će se stvoriti uvjeti da mladi ostanu i da se bar dio onih koji su otišli trbuhom za kruhom jednog dana vrate u selo", istaknuo je za Glas Slavonije načelnik općine Josip Krnić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Industrija podigla i niz drugih djelatnosti

No tvornica autodijelova nije jedino što se gradi u ovom slavonskom mjestu.

Počela je i gradnja dječjeg vrtića u selu, a kreće i dugoočekivano asfaltiranje ceste Babina Greda – Prkovci. Građevinski radovi, a kasnije i nova industrijska radna mjesta za sobom su povukla i sve ostale djelatnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Puno je radnika, puno bagera i kamiona, puno je prometa ovih dana u Babinoj Gredi, selo je živnulo. Više od sto ljudi angažirano je na gradilištima, bit će posla i za naše trgovce i ugostitelje“, zadovoljan je načelnik koji nastoji privući što više infestitora.

Glavna prednost Babine Grede je to što je tik uz granicu EU a smještena je neposredno uz autocestu A3, koja od Bregane vodi do Bajakova, graničnog prijelaza između Hrvatske i Srbije što je velika prednost za sve investitore koji nisu iz EU, a zbog veće konkurentnosti žele otvoriti proizvodnju u EU.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pogoni koji će koristiti sirovinu umjesto da se izvozi

Led je u Babinoj Gredi probila tvrtka Uni Viridas iz Zagreba, čiji je osnivač tursko-nizozemska korporacija Unit Investment N.V., a koja je u industrijskoj zoni Tečine sagradila kogeneracijski pogon na šumsku biomasu kapaciteta 9,7 MW, vrijedan 50 milijuna eura, što je bila najveća ‘greenfield‘ investicija u Vukovarsko-srijemskoj županiji.

To je u skladu s planovima općine koja se trtudi dovesti ljude koji će ulagati u preradbene kapacitete za primarnu poljoprivrednu proizvodnju, napraviti pogone koji će domaćim sirovinama i proizvodima davati dodatnu vrijednosi, umjesto da se sirovina izvozi za predadu negdje drugdje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Nadam se da ćemo u sljedeće četiri godine skočiti prema višim kategorijama razvijenosti. I kad jednog dana ne budem načelnik, tko god dođe na moje mjesto, imat će dobre temelje za rad jer će proračun Babine Grede jako dobro stajati“, zaključuje za Glas Slavonije.

ksw 96
Gledaj uživo 20.7. od 20 sati
VOYO logo