U Croatia osiguranju 1.000 ljudi čeka otkaz, Adris traži odriješene ruke

19.2.2014.
9:28
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Na dan kada su trebali biti završeni pregovori Vlade i Adris grupe o preuzimanju Croatia osiguranja, ni iz Vlade ni iz te tvrtke još nema službene potvrde o zaključenju pregovora i utvrđenju datuma potpisivanja kupoprodajnog i dioničarskog ugovora.

Podsjetimo, Vlada je 18. prosinca donijela odluku o prihvaćanju ponude Adrisa za kupnju 48,1 posto dionica CO-a i dokapitalizaciju do 60 posto vlasništva, te je riješeno da će predstavnik Ministarstva financija nakon dva mjeseca izvijestiti Vladu o tijeku pregovora. Država bi, prema tom scenariju, zadržala 25 posto vlasništva u osiguravateljskoj tvrtki.

Vlada traži manje otkaza

Navodno bi, piše Slobodna Dalmacija, u četvrtak na dnevnom redu redovite sjednice Vlade trebalo biti izvješće o tijeku pregovora, ali vrlo je moguće da se to prolongira za idući tjedan.

Kako je list neslužbeno doznao, u Vladi su tražili da imaju bar jednog predstavnika u Upravi Croatia osiguranja, te da u restrukturiranju višak zaposlenih ne premaši 600 do 700 radnika, dok u Adrisu navodno traže od Vlade da im u potpunosti prepuste upravljanje tvrtkom kako bi je mogli kvalitetno restrukturirati. A to podrazumijeva otkaz za najmanje 1.000 zaposlenih, tako da je u proteklih mjesec dana usmenim putem radnicima koji su predviđeni za otkaz priopćavano da razmisle o sporazumnom raskidu ugovora o radu, uz dobru otpremninu.

Tko ima pravo na otpremninu?

Pravo na otpremninu imat će zaposlenici s pet i više godina kontinuirana rada u CO-u, i to u "visini prosječne plaće iz posljednjeg mjeseca prije otkaza, a obračunavat će se za sve godine zadnjeg neprekidnog rada u tvrtki". Ukupna otpremnina maksimalno može iznositi 20 prosječnih plaća, a trenutačno prosječna plaća u CO-u iznosi oko 6.700 kuna.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali